Stravujte sa tak, aby ste spomalili proces starnutia. Vedci to testovali na dvojčatách

veganske jedlo

V novej štúdii, ktorej sa zúčastnilo 21 párov dvojčiat, jedno z dvojčiat dodržiavalo vegánsku stravu, zatiaľ čo druhé dvojča nijako neobmedzovalo príjem potravy. Experiment trval osem týždňov a ukázal, že vegánska strava môže krátkodobo spomaliť proces starnutia a znížiť biologický vek.

Každý človek má určitý chronologický vek, ktorý sa vypočítava z dátumu narodenia. Existuje aj biologický vek, ktorý sa určuje na základe starnutia telesných funkcií. Tento vek odráža zdravotný stav buniek a tkanív človeka a môže byť ovplyvnený chorobami, životným štýlom, faktormi životného prostredia a ďalšími faktormi.

Výskum dvojčiat

V novej práci sa vedci zaoberali vplyvom prechodu na vegánsku stravu. Do štúdie pozvali 21 párov jednovaječných dvojčiat. Vzorku tvorilo 77 % žien a účastníci mali priemerný vek 40 rokov. Vedci chceli zistiť, k akým zmenám dochádza, keď jeden z nich dodržiava vegánsku stravu a strava druhého obsahuje každý deň všetko vrátane mäsa, vajec a mliečnych výrobkov.

Experiment trval dva mesiace. Prvé štyri týždne účastníci jedli jedlá, ktoré im boli špeciálne pripravené, a ďalšie týždne si ich pripravovali sami po absolvovaní krátkych kurzov varenia.

Výsledky štúdie naznačujú, že niekoľkomesačné dodržiavanie vegánskej stravy môže spomaliť proces starnutia a znížiť biologický vek. Autori však zdôrazňujú, že výsledky, ktoré sa objavili v časopise BMC Medicine, treba brať s rezervou, a to aj kvôli obmedzeniam v spôsobe realizácie štúdie.

Nezabudnite pozrieť toto:  Dnešný piatok bude uprašný. Aký nás čaká víkend?

Vegánska strava verzus procesy starnutia

Autori štúdie skúmali zmeny v úrovni metylácie DNA dvojčiat. Proces metylácie DNA vedie k zmenám aktivity určitých génov bez toho, aby sa zmenila pôvodná sekvencia DNA. Práve úrovne metylácie DNA používajú vedci na určenie zdravia buniek a tkanív u ľudí. Jej vzorce sa v priebehu života menia a postupujú s biologickým vekom človeka, ktorý môže byť vyšší alebo nižší ako vek meraný v prežitých rokoch. Vo všeobecnosti sa zvýšená metylácia DNA považuje za marker postupujúceho starnutia.

Metyláciu DNA možno analyzovať odberom vzoriek krvi – preto boli účastníkom experimentu odobraté na začiatku, vo štvrtom a ôsmom týždni štúdie. Následne sa porovnali, aby sa zistilo, či a ako zmena stravy ovplyvnila organizmus účastníkov. Vedci použili hladiny metylácie DNA na odvodenie biologického veku účastníkov.

Zaujímavé je, že výskumníci pozorovali zníženie odhadu biologického veku u účastníkov, ktorí dodržiavali vegánsku stravu, ale nie u tých, ktorí jedli všetko. U tých, ktorí prešli na vegánsku stravu, zaznamenali aj zníženie markerov starnutia srdca, pečene a zápalových a metabolických systémov.

Obmedzenia štúdie

Autori však zdôrazňujú, že nie je jasné, do akej miery možno pozorované rozdiely medzi účastníkmi pripísať strave. Účastníci, ktorí dodržiavali vegánsku diétu, schudli v priemere o dva kilogramy viac ako ich všežraví súrodenci, pretože prijali menej kalórií. Vedci uvádzajú, že tieto rozdiely v úbytku hmotnosti mohli prispieť k pozorovaným rozdielom v epigenetickom veku medzi oboma skupinami. Iné štúdie ukázali, že obmedzenie kalórií spomaľuje starnutie u myší a opíc.

Nezabudnite pozrieť toto:  Gymnázium si chcelo uctiť obete, ktoré boli LGBTI. Kvôli Mazúrekovi to zrušili

Hoci je zaujímavé pozorovať zníženie biologického veku po takom krátkom čase, dĺžka štúdie tiež znamená, že sa nebrali do úvahy dlhodobé účinky zmien v stravovaní.

Ak sa vegánska strava nedopĺňa vitamínom B12, vzniká nedostatok vitamínu B12, ktorý spôsobuje chronické a často zákerné poškodenie nervového systému, povedal Tom Sanders, emeritný profesor výživy a dietetiky na King’s College London. – Dlhodobé pozorovania vegánov tiež ukazujú nepriaznivý vplyv tejto stravy na hustotu kostí, čo je pravdepodobne spôsobené veľmi nízkym príjmom vápnika a bielkovín.Hoci pozorovacie štúdie naznačujú, že vegánska strava môže mať priaznivý vplyv na zdravie ľudí v strednom veku (napríklad nižšie riziko kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky 2. typu), neplatí to pre starších vegánov, u ktorých je zrejme vyššie riziko úbytku svalovej hmoty, nízkej hustoty kostí a neurologických porúch, ktoré majú významný vplyv na kvalitu života, dodal.

Autori článku poukazujú na to, že je potrebný ďalší výskum, aby sa zistila súvislosť medzi zložením stravy, hmotnosťou a procesmi starnutia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *