Niekedy sa stáva, že špeciálne počkáme, kým sa na šupke banánov objavia tmavé škvrny. Vtedy je ovocie najsladšie a veľmi zrelé, čo často využívame pri pečení rôznych koláčov na báze banánov. Pred ich konzumáciou si však škvrny dobre prezrite. Môže sa ukázať, že ich konzumácia nám uškodí.
Banány sú základom mnohých dezertov a smoothies a ovocím, ktoré si často berieme so sebou do práce alebo ho dávame deťom do školy. Sú skvelým zdrojom draslíka a mnohých vitamínov, preto sa ich oplatí zaradiť do svojho jedálnička. Musíte si však dávať pozor na banány, ktoré majú tmavé škvrny. Nie vždy znamenajú, že ovocie je sladké, zrelé a ideálne na konzumáciu.
Tmavá banánová šupka. Je to znamenie, že by sme ho nemali jesť?
Ako spoznáme, že banán je veľmi zrelý, ale stále je vhodný na konzumáciu a neublíži nám? Na šupke si často môžeme všimnúť tmavohnedé škvrny. Niekedy sa dokonca takmer celý pokryje tmavým povlakom. Nie vždy to však znamená, že ovocie je pokazené.
Aby sme to zistili, mali by sme sa pozrieť dovnútra. Ak sú na dužine hnedé škvrny a ovocie vyzerá, akoby bolo len trochu potlčené, je to znak, že je ešte stále vhodné na konzumáciu. Takéto zrelé banány je dobré použiť do smoothies, muffinov alebo koláčov, pretože sú samy o sebe dostatočne sladké, takže do pečiva nebudete musieť použiť cukor.
Ako vyzerá plesnivý banán? Ak vidíte takéto škvrny, okamžite ho vyhoďte.
Tmavé škvrny na banáne však nie vždy znamenajú, že ho môžeme jesť. Hoci na šupke si nič podozrivé nevšimnete, vnútro ovocia prezradí oveľa viac informácií. Stojí za to si ho dobre prezrieť. Ak sa na dužine nachádzajú nielen tmavohnedé škvrny, ale aj červené bodky medzi nimi, je to znamenie, že ovocie je plesnivé. Pre istotu ho môžeme aj pozdĺžne rozrezať.
Ak je vo vnútri dlhá tmavočervená čiara, je to znamenie, že banán musí ísť do koša. Pravdepodobne ho napadla pleseň druhu nigrospora. Zjedenie takéhoto kúska by sa mohlo skončiť vážnou otravou, ak sme na ňu alergickí.