Týždenný jedálniček na chudnutie: Jednoduché a cenovo dostupné recepty (11. – 17. november 2024)

jedlo jedalnicek
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Ak sa chcete zdravo stravovať, schudnúť a zároveň nepreplácať za potraviny, tento jedálniček je pre vás. Každé jedlo je doplnené jednoduchými inštrukciami na prípravu, takže si s ním poradí aj začiatočník.


Pondelok

Raňajky: Ovsené vločky s nastrúhaným jablkom, škoricou a medom
➡ Nasypte 4 polievkové lyžice ovsených vločiek do misky, pridajte nastrúhané jablko, štipku škorice a lyžičku medu. Zalejte horúcou vodou alebo mliekom a nechajte 5 minút stáť.

Desiata: Biely jogurt s hrsťou slnečnicových semienok
➡ Do misky dajte biely jogurt (150 g) a posypte hrsťou slnečnicových semienok.

Obed: Pečené kuracie stehno so zemiakmi a mrkvou
➡ Očistite kuracie stehno, potrite cesnakom, soľou a korením. Zemiaky a mrkvu nakrájajte na kúsky, dajte na plech, pokvapkajte olejom. Pečte 40 minút na 180 °C.

Olovrant: Avokádo s citrónom a celozrnným chlebíkom
➡ Avokádo rozrežte, vyberte kôstku, lyžičkou vyberte dužinu. Rozmačkajte vidličkou, pridajte pár kvapiek citrónu a natrite na celozrnný chlieb.

Večera: Šalát s vajíčkom natvrdo
➡ Nakrájajte ľadový šalát, paradajky a uhorku. Uvarte vajíčka natvrdo (8 minút), nakrájajte a pridajte. Pokvapkajte olivovým olejom.


Utorok

Raňajky: Banánový smoothie
➡ Do mixéra vložte jeden banán, 200 ml mlieka a štipku kakaa. Mixujte, kým nevznikne hladká konzistencia.

Desiata: Hrsť orechov
➡ Jednoducho si pripravte asi 20 g orechov (vlašské, lieskové alebo zmes).

Obed: Hovädzí vývar a dusené morčacie mäso s ryžou
➡ Pripravte vývar z hovädzieho mäsa, koreňovej zeleniny a soli (varte 2 hodiny). Na hlavné jedlo opražte na oleji morčacie mäso, pridajte vodu a duste 15 minút. Uvarte ryžu podľa návodu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Slováci ho kupujú stále. Pri zahriatí sa mení na jed. Tento olej je najhoršia voľba

Olovrant: Nízkotučný tvaroh s malinami
➡ Do misky dajte nízkotučný tvaroh (150 g) a pridajte čerstvé alebo mrazené maliny.

Večera: Celozrnný chlieb s cottage cheese a paprikou
➡ Na celozrnný chlieb natrite cottage cheese a pridajte plátky papriky.


Streda

Raňajky: Vajíčka na mäkko s celozrnným chlebom
➡ Vajíčka varte vo vriacej vode 5 minút. Podávajte s celozrnným chlebom a plátkami uhorky.

Desiata: Jablko a mandľové orechy
➡ Jednoducho zjedzte jedno umyté jablko a hrsť (asi 20 g) mandlí.

Obed: Šošovicová polievka a losos s pečenou zeleninou
➡ Šošovicu namočte cez noc, potom ju varte s cibuľou, cesnakom, soľou a mrkvou. Lososa opečte na panvici 3 minúty z každej strany. Zeleninu (cuketa, baklažán, paprika) pokvapkajte olejom a pečte 20 minút na 180 °C.

Olovrant: Mrkva s hummusom
➡ Mrkvu nakrájajte na pásiky. Hummus si môžete kúpiť hotový alebo zmixovať cícer, cesnak, olivový olej a citrónovú šťavu.

Večera: Dusená kapusta s chudým bravčovým mäsom
➡ Kapustu nakrájajte na pásiky, poduste ju na troche vody a dochuťte. Bravčové mäso osmažte na panvici a pridajte ku kapuste.


Štvrtok

Raňajky: Jogurt s ovsenými vločkami a medom
➡ Do bieleho jogurtu (150 g) zamiešajte 4 polievkové lyžice ovsených vločiek a lyžičku medu.

Desiata: Syr s celozrnným chlebom
➡ Nakrájajte si plátky tvrdého syra a podávajte s celozrnným chlebíkom.

Obed: Kurací steak s batátovým pyré
➡ Kuracie prsia opečte na panvici 5 minút z každej strany. Batáty ošúpte, uvarte do mäkka a rozmixujte na pyré.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Toto sa stane s vašim telom, ak pijete kávu na prázdny žalúdok

Olovrant: Sušené slivky
➡ Zjedzte 5 – 6 nesladených sušených sliviek.

Večera: Tuniakový šalát
➡ Zmiešajte konzervu tuniaka vo vlastnej šťave s nakrájanou uhorkou, cibuľou a trochou citrónovej šťavy.


Piatok

Raňajky: Omeleta s celozrnným chlebom
➡ Rozšľahajte dve vajcia, pridajte štipku soli a petržlenovú vňať. Opečte na panvici do zlatista. Podávajte s celozrnným chlebom.

Desiata: Tekvicové semienka
➡ Zjedzte asi 20 g tekvicových semienok.

Obed: Zeleninová polievka a kuracie prsia s kuskusom
➡ Zeleninu (mrkva, petržlen, cibuľa) varte 20 minút vo vode. Kuracie prsia ugrilujte a kuskus zalejte vriacou vodou na 5 minút.

Olovrant: Ovocie podľa sezóny
➡ Zjedzte jedno sezónne ovocie, napríklad jablko alebo hrušku.

Večera: Grilovaná cuketa s cesnakovým dipom
➡ Cuketu nakrájajte na plátky a ugrilujte. Jogurt zmiešajte s pretlačeným cesnakom a podávajte ako dip.


Sobota

Raňajky: Špaldová kaša s brusnicami
➡ V hrnci uvarte 4 polievkové lyžice špaldových vločiek v 200 ml mlieka (alebo vody), kým kaša nezhustne. Pridajte štipku soli a lyžičku medu. Nakoniec primiešajte hrsť sušených brusníc.

Desiata: Mrkva alebo kaleráb
➡ Očistite a nakrájajte mrkvu alebo kaleráb na kúsky, aby sa ľahko jedli.

Obed: Pečený pstruh so zemiakmi a kôprovou omáčkou
➡ Pstruha očistite, dochuťte soľou, korením a citrónom. Dajte na plech spolu s nakrájanými zemiakmi, pokvapkajte olejom a pečte 30 minút na 180 °C. Omáčku pripravte z bieleho jogurtu, nasekaného kôpru a štipky soli.

Olovrant: Cottage cheese s pažítkou a celozrnným chlebíkom
➡ Zmiešajte cottage cheese s nasekanou pažítkou a natrite na celozrnný chlieb.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Nápoj proti chrípke a bolestiam hrdla. Do mlieka dajte med a dôležitú ingredienciu

Večera: Šalát z cíceru a rukoly
➡ Konzervovaný cícer sceďte a opláchnite. Zmiešajte s rukolou, nakrájanými paradajkami a pokvapkajte citrónovou šťavou.


Nedeľa

Raňajky: Smoothie z lesných plodov a ovsených vločiek
➡ Do mixéra vložte 100 g lesných plodov (mrazených alebo čerstvých), 200 ml mlieka (alebo vody) a 2 polievkové lyžice ovsených vločiek. Mixujte, kým nevznikne hladký nápoj.

Desiata: Jogurt s orechmi
➡ Do bieleho jogurtu (150 g) pridajte hrsť nasekaných orechov (vlašské alebo lieskové).

Obed: Kurací vývar a hovädzie mäso s pyré
➡ Vývar pripravte z kuracieho mäsa, zeleniny (mrkva, petržlen, cibuľa) a soli, varte aspoň 2 hodiny. Na hlavné jedlo uvarte hovädzie mäso do mäkka (cca 90 minút) a pripravte zeleninové pyré z uvarenej brokolice a karfiolu, ktoré rozmixujete s kvapkou masla.

Olovrant: Pistácie
➡ Zjedzte malú hrsť nesolených pistácií (asi 20 g).

Večera: Dusená zelenina s grilovaným tofu
➡ Karfiol, brokolicu a mrkvu nakrájajte, poduste na troche vody s kvapkou olivového oleja. Tofu nakrájajte na plátky, dochuťte bylinkami a ugrilujte na panvici. Podávajte spolu.


Bonusové tipy:

  • Plánovanie: Nakúpte všetky potrebné ingrediencie na týždeň dopredu, aby ste mali všetko po ruke.
  • Príprava: Niektoré jedlá, ako polievky alebo vývary, si môžete pripraviť vo väčšom množstve a skladovať v chladničke.
  • Porcie: Dodržujte veľkosti porcií, aby ste dosiahli želaný kalorický deficit.

Tento jedálniček vám uľahčí cestu za štíhlejšou postavou, pričom je jednoduchý na prípravu a nezaťaží vašu peňaženku. Dobrú chuť! 😊


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *