jedlo jedalnicek
Týždenný jedálniček

Týždenný jedálniček na chudnutie: Jednoduché a cenovo dostupné recepty (11. – 17. november 2024)

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Ak sa chcete zdravo stravovať, schudnúť a zároveň nepreplácať za potraviny, tento jedálniček je pre vás. Každé jedlo je doplnené jednoduchými inštrukciami na prípravu, takže si s ním poradí aj začiatočník.


Pondelok

Raňajky: Ovsené vločky s nastrúhaným jablkom, škoricou a medom
➡ Nasypte 4 polievkové lyžice ovsených vločiek do misky, pridajte nastrúhané jablko, štipku škorice a lyžičku medu. Zalejte horúcou vodou alebo mliekom a nechajte 5 minút stáť.

Desiata: Biely jogurt s hrsťou slnečnicových semienok
➡ Do misky dajte biely jogurt (150 g) a posypte hrsťou slnečnicových semienok.

Obed: Pečené kuracie stehno so zemiakmi a mrkvou
➡ Očistite kuracie stehno, potrite cesnakom, soľou a korením. Zemiaky a mrkvu nakrájajte na kúsky, dajte na plech, pokvapkajte olejom. Pečte 40 minút na 180 °C.

Olovrant: Avokádo s citrónom a celozrnným chlebíkom
➡ Avokádo rozrežte, vyberte kôstku, lyžičkou vyberte dužinu. Rozmačkajte vidličkou, pridajte pár kvapiek citrónu a natrite na celozrnný chlieb.

Večera: Šalát s vajíčkom natvrdo
➡ Nakrájajte ľadový šalát, paradajky a uhorku. Uvarte vajíčka natvrdo (8 minút), nakrájajte a pridajte. Pokvapkajte olivovým olejom.


Utorok

Raňajky: Banánový smoothie
➡ Do mixéra vložte jeden banán, 200 ml mlieka a štipku kakaa. Mixujte, kým nevznikne hladká konzistencia.

Desiata: Hrsť orechov
➡ Jednoducho si pripravte asi 20 g orechov (vlašské, lieskové alebo zmes).

Obed: Hovädzí vývar a dusené morčacie mäso s ryžou
➡ Pripravte vývar z hovädzieho mäsa, koreňovej zeleniny a soli (varte 2 hodiny). Na hlavné jedlo opražte na oleji morčacie mäso, pridajte vodu a duste 15 minút. Uvarte ryžu podľa návodu.

Olovrant: Nízkotučný tvaroh s malinami
➡ Do misky dajte nízkotučný tvaroh (150 g) a pridajte čerstvé alebo mrazené maliny.

Večera: Celozrnný chlieb s cottage cheese a paprikou
➡ Na celozrnný chlieb natrite cottage cheese a pridajte plátky papriky.


Streda

Raňajky: Vajíčka na mäkko s celozrnným chlebom
➡ Vajíčka varte vo vriacej vode 5 minút. Podávajte s celozrnným chlebom a plátkami uhorky.

Desiata: Jablko a mandľové orechy
➡ Jednoducho zjedzte jedno umyté jablko a hrsť (asi 20 g) mandlí.

Obed: Šošovicová polievka a losos s pečenou zeleninou
➡ Šošovicu namočte cez noc, potom ju varte s cibuľou, cesnakom, soľou a mrkvou. Lososa opečte na panvici 3 minúty z každej strany. Zeleninu (cuketa, baklažán, paprika) pokvapkajte olejom a pečte 20 minút na 180 °C.

Olovrant: Mrkva s hummusom
➡ Mrkvu nakrájajte na pásiky. Hummus si môžete kúpiť hotový alebo zmixovať cícer, cesnak, olivový olej a citrónovú šťavu.

Večera: Dusená kapusta s chudým bravčovým mäsom
➡ Kapustu nakrájajte na pásiky, poduste ju na troche vody a dochuťte. Bravčové mäso osmažte na panvici a pridajte ku kapuste.


Štvrtok

Raňajky: Jogurt s ovsenými vločkami a medom
➡ Do bieleho jogurtu (150 g) zamiešajte 4 polievkové lyžice ovsených vločiek a lyžičku medu.

Desiata: Syr s celozrnným chlebom
➡ Nakrájajte si plátky tvrdého syra a podávajte s celozrnným chlebíkom.

Obed: Kurací steak s batátovým pyré
➡ Kuracie prsia opečte na panvici 5 minút z každej strany. Batáty ošúpte, uvarte do mäkka a rozmixujte na pyré.

Olovrant: Sušené slivky
➡ Zjedzte 5 – 6 nesladených sušených sliviek.

Večera: Tuniakový šalát
➡ Zmiešajte konzervu tuniaka vo vlastnej šťave s nakrájanou uhorkou, cibuľou a trochou citrónovej šťavy.


Piatok

Raňajky: Omeleta s celozrnným chlebom
➡ Rozšľahajte dve vajcia, pridajte štipku soli a petržlenovú vňať. Opečte na panvici do zlatista. Podávajte s celozrnným chlebom.

Desiata: Tekvicové semienka
➡ Zjedzte asi 20 g tekvicových semienok.

Obed: Zeleninová polievka a kuracie prsia s kuskusom
➡ Zeleninu (mrkva, petržlen, cibuľa) varte 20 minút vo vode. Kuracie prsia ugrilujte a kuskus zalejte vriacou vodou na 5 minút.

Olovrant: Ovocie podľa sezóny
➡ Zjedzte jedno sezónne ovocie, napríklad jablko alebo hrušku.

Večera: Grilovaná cuketa s cesnakovým dipom
➡ Cuketu nakrájajte na plátky a ugrilujte. Jogurt zmiešajte s pretlačeným cesnakom a podávajte ako dip.


Sobota

Raňajky: Špaldová kaša s brusnicami
➡ V hrnci uvarte 4 polievkové lyžice špaldových vločiek v 200 ml mlieka (alebo vody), kým kaša nezhustne. Pridajte štipku soli a lyžičku medu. Nakoniec primiešajte hrsť sušených brusníc.

Desiata: Mrkva alebo kaleráb
➡ Očistite a nakrájajte mrkvu alebo kaleráb na kúsky, aby sa ľahko jedli.

Obed: Pečený pstruh so zemiakmi a kôprovou omáčkou
➡ Pstruha očistite, dochuťte soľou, korením a citrónom. Dajte na plech spolu s nakrájanými zemiakmi, pokvapkajte olejom a pečte 30 minút na 180 °C. Omáčku pripravte z bieleho jogurtu, nasekaného kôpru a štipky soli.

Olovrant: Cottage cheese s pažítkou a celozrnným chlebíkom
➡ Zmiešajte cottage cheese s nasekanou pažítkou a natrite na celozrnný chlieb.

Večera: Šalát z cíceru a rukoly
➡ Konzervovaný cícer sceďte a opláchnite. Zmiešajte s rukolou, nakrájanými paradajkami a pokvapkajte citrónovou šťavou.


Nedeľa

Raňajky: Smoothie z lesných plodov a ovsených vločiek
➡ Do mixéra vložte 100 g lesných plodov (mrazených alebo čerstvých), 200 ml mlieka (alebo vody) a 2 polievkové lyžice ovsených vločiek. Mixujte, kým nevznikne hladký nápoj.

Desiata: Jogurt s orechmi
➡ Do bieleho jogurtu (150 g) pridajte hrsť nasekaných orechov (vlašské alebo lieskové).

Obed: Kurací vývar a hovädzie mäso s pyré
➡ Vývar pripravte z kuracieho mäsa, zeleniny (mrkva, petržlen, cibuľa) a soli, varte aspoň 2 hodiny. Na hlavné jedlo uvarte hovädzie mäso do mäkka (cca 90 minút) a pripravte zeleninové pyré z uvarenej brokolice a karfiolu, ktoré rozmixujete s kvapkou masla.

Olovrant: Pistácie
➡ Zjedzte malú hrsť nesolených pistácií (asi 20 g).

Večera: Dusená zelenina s grilovaným tofu
➡ Karfiol, brokolicu a mrkvu nakrájajte, poduste na troche vody s kvapkou olivového oleja. Tofu nakrájajte na plátky, dochuťte bylinkami a ugrilujte na panvici. Podávajte spolu.


Bonusové tipy:

  • Plánovanie: Nakúpte všetky potrebné ingrediencie na týždeň dopredu, aby ste mali všetko po ruke.
  • Príprava: Niektoré jedlá, ako polievky alebo vývary, si môžete pripraviť vo väčšom množstve a skladovať v chladničke.
  • Porcie: Dodržujte veľkosti porcií, aby ste dosiahli želaný kalorický deficit.

Tento jedálniček vám uľahčí cestu za štíhlejšou postavou, pričom je jednoduchý na prípravu a nezaťaží vašu peňaženku. Dobrú chuť! 😊


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *