Týždenný lacný jedálniček na chudnutie: 20. január – 26. január 2025

vecera jedlo
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Ak chcete schudnúť a zároveň ušetriť na jedle, prinášame vám týždenný plán, ktorý je jednoduchý na prípravu, bohatý na živiny a ľahký na vašu peňaženku. Jedlá sú navrhnuté tak, aby podporovali metabolizmus a udržiavali pocit sýtosti.

Pondelok

  • Raňajky: Ovsené vločky s jablkom a škoricou
    Zalejte 50 g ovsených vločiek horúcou vodou, pridajte nastrúhané jablko, štipku škorice a pár kvapiek medu. Premiešajte a nechajte chvíľu odstáť.
  • Desiata: Jablko a hrsť orechov
    Stačí jedno stredne veľké jablko a 20 g nesolených orechov (vlašské, mandle).
  • Obed: Kuracie prsia s dusenou zeleninou a celozrnnou ryžou
    Kuracie prsia (150 g) osolíme, okoreníme a opečieme na kvapke oleja. Vedľa podusíme mrkvu, brokolicu a hrášok. Podávame s 60 g uvarenej celozrnnej ryže.
  • Olovrant: Grécky jogurt s ľanovými semienkami
    Do 150 g gréckeho jogurtu pridajte čajovú lyžičku ľanových semienok.
  • Večera: Cícerový šalát s avokádom
    Zmiešajte 100 g uvareného cíceru, polku avokáda, cherry paradajky a trošku olivového oleja. Dochutíme citrónovou šťavou.

Utorok

  • Raňajky: Celozrnný chlieb s avokádovou nátierkou
    Rozpučte polovicu avokáda, pridajte trochu soli a citrónovej šťavy. Natrite na dva plátky celozrnného chleba.
  • Desiata: Mrkvové tyčinky s hummusom
    Nakrájajte mrkvu na prúžky a podávajte s 50 g hummusu.
  • Obed: Pečená treska s batatmi a šalátom
    Tresku (150 g) okoreňte a upečte spolu s nakrájanými batatmi (150 g). K tomu pridajte zeleninový šalát s olivovým olejom.
  • Olovrant: Banán a hrsť mandlí
    Jeden banán a 15 g mandlí vás udrží sviežich do večere.
  • Večera: Vajíčkový šalát s rukolou
    Uvarte 2 vajcia natvrdo, pridajte hrsť rukoly, paradajky, uhorku a lyžičku olivového oleja.

Streda

  • Raňajky: Chia puding s lesným ovocím
    Večer zmiešajte 2 lyžice chia semienok s 200 ml rastlinného mlieka. Ráno pridajte hrst lesného ovocia.
  • Desiata: Plátok celozrnného chleba s cottage cheesom
    Natrite na chlieb 50 g cottage cheesu a pridajte reďkovku alebo uhorku.
  • Obed: Šošovicová polievka a celozrnný chlieb
    Uvarte šošovicu so zeleninou (mrkva, zeler, cibuľa), pridajte bobkový list a dochuťte korením. Podávajte s jedným krajcom celozrnného chleba.
  • Olovrant: Kúsok tvrdého syra a mrkva
    Nakrájajte 30 g tvrdého syra na kocky a pridajte čerstvú mrkvu.
  • Večera: Grilovaná zelenina s tofu
    Na grile alebo panvici orestujte papriku, cuketu a baklažán. Pridajte 100 g marinovaného tofu.

Štvrtok

  • Raňajky: Pohánková kaša s orechmi a medom
    Pohánku (50 g) uvarte vo vode alebo mlieku, pridajte nasekané orechy a lyžičku medu.
  • Desiata: Jahody s bielym jogurtom
    Do 150 g bieleho jogurtu primiešajte 100 g jahôd.
  • Obed: Morčacie mäso so zemiakmi a kyslou kapustou
    Morčacie prsia (150 g) opečte, podávajte s varenými zemiakmi (150 g) a kyslou kapustou.
  • Olovrant: Uhorkové tyčinky s cottage cheesom
    Nakrájajte uhorku a podávajte s 50 g cottage cheesu.
  • Večera: Tuniakový šalát s fazuľou
    Zmiešajte 100 g konzervovaného tuniaka vo vlastnej šťave, 50 g uvarenej fazule, paradajky a cibuľu.

Piatok

  • Raňajky: Celozrnný toast s arašidovým maslom a banánom
    Natrite toast tenkou vrstvou arašidového masla a pridajte plátky banánu.
  • Desiata: Kefír a hrst vlašských orechov
    Vypite 200 ml kefíru a zjedzte 15 g orechov.
  • Obed: Grilovaný losos so špenátom a quinoou
    Lososa (150 g) ugrilujte, podávajte s duseným špenátom a 60 g uvarenej quinoy.
  • Olovrant: Paradajky s mozzarellou
    Nakrájajte paradajky a 50 g mozzarelly, pridajte bazalku a kvapku olivového oleja.
  • Večera: Pečená zelenina s vajíčkom
    Nakrájajte papriku, cuketu, baklažán, osoľte, okoreňte a upečte. Na záver pridajte vajíčko na mäkko.

Sobota

  • Raňajky: Smoothie z ovocia a ovsených vločiek
    Zmiešajte 1 banán, 100 g lesného ovocia, 200 ml rastlinného mlieka a lyžicu ovsených vločiek.
  • Desiata: Jablko s arašidovým maslom
    Jablko nakrájajte na plátky a natrite arašidovým maslom.
  • Obed: Celozrnná cestovina so zeleninou a kuracím mäsom
    Uvarte celozrnné cestoviny (60 g), pridajte restované kuracie prsia (100 g) a zeleninovú zmes (cuketa, paprika, brokolica).
  • Olovrant: Cottage cheese s paprikou
    100 g cottage cheesu podávajte s nakrájanou červenou paprikou.
  • Večera: Vajíčková omeleta so špenátom
    Urobte si omeletu z 2 vajec a pridajte špenát. Podávajte so zeleninou.

Nedeľa

  • Raňajky: Jogurt s granolou a ovocím
    Zmiešajte 150 g bieleho jogurtu s 30 g granoly a 100 g čerstvého ovocia.
  • Desiata: Uhorka a hummus
    Uhorku nakrájajte na kolieska a podávajte s 50 g hummusu.
  • Obed: Pečené kura s koreňovou zeleninou
    Kuracie stehná upečte spolu s mrkvou, petržlenom a zelerom. Podávajte bez prílohy.
  • Olovrant: Kúsok tmavej čokolády a banán
    Doprajte si 2 kocky kvalitnej tmavej čokolády a jeden banán.
  • Večera: Šalát z červenej repy s kozím syrom
    Uvarenú repu nastrúhajte, pridajte kozí syr, vlašské orechy a lyžičku balzamikového octu.

Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *