Urobte toto a váš starý a tvrdý chlieb bude hneď mäkučký a čerstvý na jedenie

pexels marcel fiedler 1079020
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Čerstvé pečivo je zvonka krásne chrumkavé a zvnútra mäkké a nadýchané. Ak ho však skladujete do druhého dňa, tieto vlastnosti sa začnú strácať. Pečivo stvrdne a je vhodné len na strúhanku alebo ako krmivo pre domáce zvieratá.

Tipy na obnovenie chrumkavosti a nadýchanosti chleba:

Trúba

Predhrejte rúru na 150 °C. Ak je kôrka chleba tvrdá, potrite ju trochou vody alebo môžete kôrku zľahka postriekať vodou. Chlieb zabaľte do fólie, aby ste zabránili úniku pary a udržali vlhkosť. Teraz ho vložte do rúry a zohrievajte približne 5 až 15 minút. Dĺžku ohrievania musíte kontrolovať, pretože závisí od tvrdosti chleba, ktorý ste vložili do rúry, a tiež od jeho veľkosti. Ak je kôrka príliš mäkká a vlhká, otvorte fóliu zhora a chlieb zohrievajte ďalších 5 minút. Prípadne pečte, kým kôrka nie je mierne chrumkavá.

Mikrovlnná rúra

Vložte malý kúsok chleba do rúry s hrnčekom vody. Zapnite rúru na 15 až 20 sekúnd. Pečivo bude potom mäkšie a vláčnejšie vďaka vode, ktorá sa pri zahrievaní odparí.

Hrniec

Ak nemáte parný hrniec, môžete použiť aj bežné kuchynské náčinie. Vezmite si hrniec, do ktorého sa zmestí cedidlo. Do hrnca nalejte malé množstvo vody a priveďte ho do varu. Potom vypnite a odstráňte z ohňa. Cedidlo vložte do hrnca tak, aby nebolo ponorené vo vode, ale aby voda bola len pod ním. Do cedidla vložte pečivo a prikryte ho pokrievkou. Po niekoľkých minútach bude cesto opäť mäkké.

Takto ohriate pečivo ihneď zjedzte, pretože potom stvrdne. Trvanlivosť je maximálne niekoľko hodín.

Ak sa rozhodnete uchovávať pečivo v mrazničke, aby zostalo dlhšie čerstvé a menej plesnivé, vložte ho do plastového vrecka alebo ho zabaľte do plastovej fólie a vložte do mrazničky. Takto uskladnené pečivo by sa malo spotrebovať do 1 mesiaca.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *