- 30 augusta, 2023
- Zatiaľ bez komentára
- 3minúty čítania
Urobte toto a váš starý a tvrdý chlieb bude hneď mäkučký a čerstvý na jedenie
Čerstvé pečivo je zvonka krásne chrumkavé a zvnútra mäkké a nadýchané. Ak ho však skladujete do druhého dňa, tieto vlastnosti sa začnú strácať. Pečivo stvrdne a je vhodné len na strúhanku alebo ako krmivo pre domáce zvieratá.
Tipy na obnovenie chrumkavosti a nadýchanosti chleba:
Trúba
Predhrejte rúru na 150 °C. Ak je kôrka chleba tvrdá, potrite ju trochou vody alebo môžete kôrku zľahka postriekať vodou. Chlieb zabaľte do fólie, aby ste zabránili úniku pary a udržali vlhkosť. Teraz ho vložte do rúry a zohrievajte približne 5 až 15 minút. Dĺžku ohrievania musíte kontrolovať, pretože závisí od tvrdosti chleba, ktorý ste vložili do rúry, a tiež od jeho veľkosti. Ak je kôrka príliš mäkká a vlhká, otvorte fóliu zhora a chlieb zohrievajte ďalších 5 minút. Prípadne pečte, kým kôrka nie je mierne chrumkavá.
Mikrovlnná rúra
Vložte malý kúsok chleba do rúry s hrnčekom vody. Zapnite rúru na 15 až 20 sekúnd. Pečivo bude potom mäkšie a vláčnejšie vďaka vode, ktorá sa pri zahrievaní odparí.
Hrniec
Ak nemáte parný hrniec, môžete použiť aj bežné kuchynské náčinie. Vezmite si hrniec, do ktorého sa zmestí cedidlo. Do hrnca nalejte malé množstvo vody a priveďte ho do varu. Potom vypnite a odstráňte z ohňa. Cedidlo vložte do hrnca tak, aby nebolo ponorené vo vode, ale aby voda bola len pod ním. Do cedidla vložte pečivo a prikryte ho pokrievkou. Po niekoľkých minútach bude cesto opäť mäkké.
Takto ohriate pečivo ihneď zjedzte, pretože potom stvrdne. Trvanlivosť je maximálne niekoľko hodín.
Ak sa rozhodnete uchovávať pečivo v mrazničke, aby zostalo dlhšie čerstvé a menej plesnivé, vložte ho do plastového vrecka alebo ho zabaľte do plastovej fólie a vložte do mrazničky. Takto uskladnené pečivo by sa malo spotrebovať do 1 mesiaca.