Ak vás trápi, keď vytiahnete z chladničky úplne stuhnuté maslo, ktoré sa nedá rozotrieť, nie ste sami. Najjednoduchšie je nechať maslo mimo chladničky, ale tam hrozí, že sa čoskoro pokazí. Existujú však spôsoby, ako ho udržať dlho čerstvé aj mimo chladného priestoru chladničky.
Ako to robili naše prababičky?
Prababičky si vedeli maslo stĺcť samy a udržať ho dlho čerstvé bez vymožeností moderných kuchynských spotrebičov. Ako to robili?
Skúste maslo jednoducho nasoliť. Ak ho zmiešate so soľou, zostane dlho čerstvé, aj keď ho nebudete skladovať v chladničke. Soľ maslo zakonzervuje a vy ho môžete kedykoľvek použiť a bez problémov si ho natrieť na chlieb.
Jedinou nevýhodou je, že si musíte dať pozor, aby ste ho nepoužili napríklad do sladkého cesta alebo pod džem.
Trochu iný vodný kúpeľ
Na uchovanie masla v chladničke existujú špeciálne nádoby, ktoré využívajú silu vody. Je to v podstate vodný kúpeľ naruby. Na dno nádoby nalejete studenú vodu a do hornej časti vložíte maslo. Voda bude udržiavať okolo masla konštantnú teplotu, čím sa spomalí proces žltnutia a maslo bude dlhšie jedlé. Nádobu umiestnite na ľahko prístupné, ale chladné miesto, aby ste ju mali vždy po ruke.
Je to jednoduché riešenie. Len si dávajte pozor počas naozaj horúcich dní, keď sa voda zohreje a ani tá nedokáže udržať správnu teplotu masla. Hoci voda neprichádza do priameho kontaktu s maslom, mali by ste ju, samozrejme, pravidelne meniť.
Menšie balenia, aby sa zabránilo plytvaniu
Niektoré maslá sa v súčasnosti vyrábajú v menších ako štvrťkilových baleniach. Ak sa vám teda často stáva, že nestihnete spotrebovať maslo skôr, ako sa pokazí, skúste si kúpiť tieto menšie kocky. Zabránite tak plytvaniu a nebudete doma skladovať niečo, čo sa aj tak pokazí.