Ochorenia srdca sa vyskytujú čoraz častejšie, chorí sú čoraz mladší ľudia. Medzi ich príčiny patrí nedostatok fyzickej aktivity a nevhodná strava. Americký kardiológ sa teraz vyjadril k druhej z týchto príčin. Ukazuje sa, že sa netreba spoliehať na drahé a cenovo nedostupné produkty.
Výrobky, ktoré spomínal americký odborník, sú nám dobre známe. V skutočnosti vieme, že sa ich oplatí jesť, ale ešte sme si ich nespojili so zdravým srdcom. Ide o fermentované výrobky a nakladané uhorky.
Jedzte aj každý deň
Podľa doktora Williama Davisa existuje súvislosť medzi mikroorganizmami v črevách a kardiovaskulárnym systémom. Preto udržiavanie zdravých čriev môže zabrániť problémom so srdcom. Lekár preto odporúča, aby sme venovali pozornosť fermentovaným potravinám a kysnutým uhorkám.
V ideálnom prípade by mali byť v našom jedálničku každý deň. Pomáhajú udržiavať zdravú črevnú mikroflóru a dodávajú vitamíny skupiny B. Kardiológ upozorňuje najmä na kimči (fermentovaná pálivá zelenina) a zdôrazňuje, že Kórejčania jedia tento šalát na báze čínskej kapusty pri každom jedle. To by mohlo byť kľúčom k ich zdraviu.
Starajte sa o svoje črevá
Zdravá črevná flóra môže zohrávať úlohu pri znižovaní rizika hypertenzie a vzniku zápalu, ktorý má vplyv aj na srdcové ochorenia. Samozrejme, na zabezpečenie silného srdca nestačí jesť denne porciu kimči alebo kyslej kapusty či uhoriek. Musíte pamätať aj na ďalšie faktory, ktoré podporujú kardiovaskulárny systém.
Určite sú to poriadna dávka pohybu, menej stresu, kvalitný spánok, správna telesná hmotnosť a, samozrejme, strava. Uhorky sú áno. A určite je lepšie obmedziť výrobky bohaté na nasýtené tuky a trans-tuky. To je priama cesta k vysokému cholesterolu, ktorý poškodzuje cievy a vedie ku koronárnej chorobe srdca.