Vedeli ste, že existuje aj takýto druh soli, pre telo o veľa zdravší?

sol ruzova
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Zdravé alebo nezdravé? Jesť nejesť? Bez tohto najobľúbenejšieho korenia na svete si väčšina z nás nevie predstaviť prípravu jedál, no vedci varujú, že môže prispieť k vzniku mnohých závažných ochorení. Je soľ naozaj taká zlá, ako sa zdá? Ako sa v priebehu rokov zmenil postoj k soli?

Soľ je na Slovensku a na celom svete jednoznačne najobľúbenejším korením. Používa sa v kuchyni inšpirovanej rôznymi kultúrami a väčšina z nás ju považuje za nepostrádateľnú pri príprave jedál.

Bola známa už v staroveku

Je tiež jedným z najstarších korenín – Homér ju nazýval pokrmom bohov a naši predkovia ju považovali za platidlo pri nákupe a predaji. Kedysi sa tešilo aj slávnej povesti – pripisovala sa mu liečivá sila, pripisovali sa mu účinky podporujúce zdravie a cenilo sa pre jeho konzervačné vlastnosti.

Soľ mala dôležitú funkciu nielen z kulinárskeho, ale aj z hospodárskeho hľadiska. Cenila sa v obchode a nie nadarmo sa jej hovorilo „biele zlato“ – mala významný vplyv na rozkvet miest a regiónov, kde ju bolo možné ťažiť. Mestá ako Wieliczka a Bochnia sú toho dokonalým príkladom.

Okrem finančného aspektu mala soľ aj náboženský význam. V Biblii sa uvádza, že bohom sa prinášali obety zo soli.

V priebehu rokov sa postoj k soli ako koreniu menil. Čoraz častejšie sa hovorí o jej nepriaznivých účinkoch na organizmus. To vyvoláva otázky: Je soľ naozaj zdravá? Aké sú riziká nadmerného množstva soli v strave? Môže nedostatok soli spôsobiť nepriaznivé účinky? A čo je vlastne soľ?

Čo je to soľ?

Kuchynská soľ, označovaná aj ako kuchynská soľ a varná soľ, je hlavným zdrojom sodíka v našom každodennom jedálničku. Jej hlavnou zložkou je chlorid sodný (so súhrnným vzorcom NaCl), ktorý sa používa ako korenie a konzervačná látka.

Kuchynská soľ sa skladá prevažne zo sodíka a chloridového iónu (spolu približne 99 %). Zvyšok tvoria prvky v stopových množstvách: horčík, vápnik, draslík, zinok, meď, olovo, železo, mangán, nikel, chróm, kadmium, kobalt, arzén, jód, selén.

Existuje mnoho druhov soli, pričom jedným z najobľúbenejších je morská soľ, ktorá sa získava zo slanej vody. Rozlišujú sa aj ďalšie druhy:

  • Jodizovaná soľ (kuchynská soľ s pridaným jódom, ktorý nie sme schopní dodať telu z potravy v optimálnom množstve).
  • Himalájska soľ (soľ, ktorá sa považuje za jednu z najčistejších na svete a obsahuje oxid železitý, ktorý ju sfarbuje do výrazného svetloružového odtieňa).
  • Havajská soľ (s červeným, čiernym, bielym alebo zeleným odtieňom).
  • Čierna soľ, nazývaná aj indická Kala Namak (obsahuje aktívne uhlie a veľké množstvo kvalitného železa, má špecifickú chuť a vôňu).
  • Bambusová soľ (morská soľ pražená v bambusovej trstine).
  • Jemná alebo hrubá kamenná soľ (získava sa v baniach z ložísk, ktoré existujú mimo prístupu k moru).

Soľ a jej úloha v tele

Keď už vieme, čo je soľ, môžeme prejsť k jej vlastnostiam. Kedysi bola tak cenená pre svoje blahodarné účinky na zdravie, že už nejaký čas je predmetom mnohých výskumov. Vedci varujú, že príliš veľa soli môže spôsobiť hypertenziu a kardiovaskulárne ochorenia. Koľko je na tom pravdy? Aké je odporúčané množstvo príjmu soli?

Skôr ako začneme hodnotiť soľ a jej vplyv na zdravie, je dôležité povedať, že soľ je základným minerálom v ľudskej strave. Je zdrojom sodíka a chlóru, ktoré zase prispievajú k tvorbe zásad a kyseliny chlorovodíkovej (zložky žalúdočnej šťavy). Soľ sa nachádza v slinách, pote aj slzách a aktívne sa zúčastňuje na fyziologických procesoch. Napriek tomu bolo stanovené bezpečné množstvo soli v strave – maximum je päť až šesť gramov denne, čo predstavuje dva gramy sodíka denne.

Vlastnosti soli

Pokiaľ ide o soľ, je dôležité vedieť, že jej nadbytok aj nedostatok môžu mať nežiaduce účinky na zdravie. Podľa niektorých údajov môže mať nedostatok soli v tele priamy vplyv na zvýšenie hladiny hormónu, ktorý je zodpovedný za transport cukru z krvi do buniek, t. j. spája sa s vyššou inzulínovou rezistenciou. Odborníci tiež upozorňujú, že výrazné zníženie príjmu soli môže byť spojené so zvýšením hladiny triglyceridov cholesterolu.

Prekročenie odporúčaného denného príjmu soli sa spája s vyšším rizikom kardiovaskulárnych ochorení, najmä vysokého krvného tlaku. Príliš vysoký krvný tlak môže zase v budúcnosti spôsobiť mozgovú príhodu.

Medzi ďalšie ochorenia, ktoré vedci spájajú s nadbytkom soli, patria ochorenia obličiek, vznik obličkových kameňov a zlyhanie obličiek. Zistilo sa, že rakovina žalúdka a pažeráka sa častejšie vyskytuje u ľudí, u ktorých sa potvrdil nadmerný príjem soli. Prekračovanie odporúčaných noriem môže tiež zhoršiť astmu a zvýšiť vylučovanie vápnika, čo je zase jeden z rizikových faktorov osteoporózy.

V súvislosti s vplyvom soli na zdravie stojí za zmienku ešte jedna štúdia. Výskumníci z Yale School of Medicine, Harvard Medical School a Broad Institute zistili, že soľ má nepriaznivý vplyv na autoimunitné ochorenia, ako je skleróza multiplex. Uskutočnili pokus na myšiach a zistili, že soľ v strave spôsobuje produkciu určitého typu lymfocytov, ktoré sa spájajú s autoimunitnými ochoreniami. Analýza ukázala, že soľ môže spôsobiť zhoršenie imunitného systému.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *