Ženy po päťdesiatke by mali denne piť šálku kakaa, ukázala štúdia

kakao chudnutie
Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Máte niekedy pocit, že vám pamäť začína zlyhávať? Zabudnete, prečo ste vošli do izby, alebo márne hľadáte okuliare, ktoré máte celý čas na nose? Nový výskum ukazuje, že pravidelné pitie kvalitného kakaa môže mať pozitívny vplyv na mozgové funkcie – najmä po päťdesiatke. A nejde len o dobrú náladu – kakaové flavanoly podporujú cirkuláciu krvi v mozgu a môžu zlepšiť pamäť.

kakao chudnutie

Kakao: nielen sladká pochúťka, ale aj výživa pre mozog

Pre mnohých je kakao symbolom detstva, víkendových raňajok či zimných večerov pri krbe. No vedci z Columbia University a New York University mu dávajú celkom nový rozmer. Vo svojej štúdii totiž poukázali na to, že niektoré zlúčeniny obsiahnuté v kakau – konkrétne flavanoly – môžu zlepšiť pamäť a kognitívne schopnosti u ľudí po päťdesiatke.

Čo sú flavanoly a kde ich nájdeme?

Flavanoly patria medzi polyfenoly – rastlinné antioxidanty, ktoré sa prirodzene vyskytujú v kakaových bôboch, ale aj v hrozne, jablkách, čaji, bobuľovom ovocí či orechoch. Zo všetkých týchto potravín má však pravé horké kakao najvyšší obsah týchto prospešných látok.

Pozor – reč nie je o instantnom kakau s cukrom a mliekom, ktoré nájdeme v bežných obchodoch. Skutočné benefity prináša čisté, nesladené kakao alebo kvalitná horká čokoláda s obsahom aspoň 70 % kakaa.

kakao bob

Čo ukázal výskum?

Do štúdie publikovanej v odbornom časopise Scientific Reports sa zapojilo 211 ľudí vo veku 50 až 75 rokov. Počas 12 týždňov užívali rôzne dávky flavanolov – od placeba až po 770 mg denne. Pred a po štúdii absolvovali testy pamäti a u časti účastníkov vedci sledovali aj prekrvenie mozgu pomocou magnetickej rezonancie.

Výsledky boli prekvapivé:
Účastníci, ktorí prijímali najvyššiu dávku flavanolov, vykazovali najväčšie zlepšenie kognitívnych funkcií, najmä rýchlosti spracovania informácií a krátkodobej pamäti. Zlepšenie bolo najvýraznejšie u tých, ktorých strava bola predtým menej výživná.

Ako zaradiť flavanoly do bežného jedálnička?

Našťastie netreba siahať po drahých doplnkoch. Flavanoly získate aj z potravín – najmä z:

  • kvalitného horkého kakaa v prášku (bez cukru),
  • horkej čokolády s obsahom nad 70 % kakaa (ideálne 85–90 %),
  • čierneho a zeleného čaju,
  • červeného hrozna a jabĺk.

Denná šálka nesladeného kakaa či dve-tri kocky horkej čokolády namiesto sladkostí môžu byť jednoduchou, no účinnou cestou, ako si udržať sviežu myseľ.

Strava po päťdesiatke: čas na zmenu

V staršom veku má človek tendenciu jesť stále to isté – menej zeleniny, menej pestrosti, častejšie polotovary. Dlhodobo to však môže viesť k nedostatku živín, ktoré ovplyvňujú nielen telo, ale aj mozog.

Vedci však upozorňujú, že aj malé zmeny môžu mať veľký význam. Už len zvýšenie príjmu potravín bohatých na flavanoly môže zlepšiť pamäť a spomaliť mentálne starnutie – najmä u tých, ktorí doteraz výživu zanedbávali.


Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *