Šťava z granátového jablka zmierňuje reflux, zlepšuje trávenie, pôsobí proti stresu, omladzuje, znižuje hladinu cukru. Znie to ako elixír zdravia! A nielen to, má aj množstvo vitamínov, antibakteriálne a antivírusové účinky. Neexistujú prakticky žiadne kontraindikácie jeho konzumácie a je vynikajúci! Čo by ste mali vedieť o šťave z granátového jablka? Kedy by ste ju mali používať?
Granátové jablko – čo je to za ovocie?
Granátové jablká sú v Poľsku čoraz obľúbenejšie. Toto ovocie rastie v Stredomorskej kotline, ale v súčasnosti ho ľahko kúpite prakticky na každom trhu. Dužina granátového jablka je tvorená charakteristickými šťavnatými semenami.
Granátové jablko je výborné do šalátov, zákuskov a dezertov. Pre tých, ktorí majú radi sladké a slané kombinácie, bude chutným doplnkom k zelenine so syrom feta alebo halloumi, grilovanej zelenine, krémovým paštétam alebo hummusu, ako aj k pečeným rybám alebo mäsu.
Z granátového jablka sa dá pripraviť aj šťava. Odporúča sa aj ako prírodný doplnok stravy, podpora pri liečbe mnohých ochorení.
Zdravotné vlastnosti šťavy z granátového jablka. Dobrá správa pre diabetikov
Granátové jablko a zároveň šťava z granátového jablka je nízkokalorická – v 100 g ovocia je len 83 kalórií. Môžu ho preto bez obáv piť ľudia s cukrovkou 2. typu, ľudia s inzulínom citlivými bunkami a ľudia na redukčnej diéte. Pohár šťavy z granátového jablka sa dokonca odporúča ako domáci prostriedok na rýchle zníženie hladiny glykémie (cukru v krvi).
Okrem toho má ovocie vysoký obsah zdraviu prospešných živín. Granátové jablko je nomen omen vitamínová bomba. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamíny C, E a K a množstvo minerálnych látok: draslík, fosfor, zinok, meď, mangán a horčík.
Šťava z granátového jablka zlepšuje trávenie a zabraňuje refluxu
Ak trpíte refluxom alebo pálením záhy, nepríjemným pocitom pálenia v pažeráku, grganím alebo spätným tokom, vypite pohár šťavy z granátového jablka a vaše príznaky zmiznú, pretože má neutralizačný účinok na tráviace šťavy a pôsobí upokojujúco na sliznicu tráviacich orgánov.
Granátové jablká pomáhajú liečiť aj hnačku, nevoľnosť, bolesti brucha a žalúdočné a dvanástnikové vredy. Vďaka obsahu vlákniny šťava z granátového jablka urýchľuje látkovú výmenu a metabolizmus a je prírodným prebiotikom.
Granátové jablko má pozitívny vplyv na nervový systém a ženské hormóny.
Vďaka značnému množstvu vitamínov skupiny B má tento nápoj pozitívny vplyv na fungovanie nervového systému a zmierňuje stres. Odporúča sa nervóznym ľuďom, ktorí majú stresujúce zamestnanie, príliš málo spia alebo sú emocionálne nestabilní.
Plody a šťava z granátového jablka sa odporúčajú aj v strave žien trpiacich bolestivou menštruáciou. Granátové jablkoobsahuje fytoestrogény, takže zmierňuje kŕče v oblasti podbruška a dokonca pomáha pri náhlych zmenách nálad, okrem iného aj počas menopauzy. Je tiež výborné na zmiernenie účinkov PMS, teda predmenštruačného syndrómu.
Granátové jablko má silné antioxidačné účinky
Šťava z granátového jablkaobsahuje aj cenné antioxidanty vrátane polyfenolov a trieslovín, ktoré pomáhajú odstraňovať toxíny z tela a spomaľujú starnutie buniek.
Šťava z granátového jablka vykazuje aj schopnosť odstraňovať z tela voľné radikály, ktoré sú zodpovedné za vznik väčšiny civilizačných ochorení vrátane rakoviny. Pravidelné pitie šťavy z granátového jablka sa odporúča na prevenciu rakoviny. Americkí vedci dokázali, že šťava z granátového jablka môže pomôcť potlačiť rozvoj rakoviny prostaty.
Granátové jablko pre pleť a krásu
Šťava z granátového jablka s vysokým obsahom vitamínov a minerálov má pozitívny vplyv aj na zdravie, pevnosť a mladistvý vzhľad pokožky, zlepšuje jej prekrvenie a farbu. Pri pravidelnom pití urýchľuje hojenie rán a zmierňuje zápaly vznikajúce pri akné alebo kožných alergiách.
Ako pripraviť šťavu z granátového jablka – recept
Stopercentnú šťavu z granátového jablka si môžete kúpiť v obchode so zdravou výživou, v lekárni alebo v dobrej predajni potravín. Môžete si ju však pripraviť aj sami.
Ako získate šťavu z granátového jablka?
Semienka odstránené z dvoch alebo troch plodov vložte do vrecka na zips a niekoľko minút ich mieste alebo rozvaľkajte ako cesto. Vzniknutú šťavu jednoducho prelejte z vrecka cez sitko do džbánu. Odporúča sa piť každý deň aspoň pol pohára.