Cesnak vám vydrží čerstvý celé mesiace. Skúste trik našich babičiek

cesnak 1
Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Cesnak je obľúbenou surovinou slovenskej kuchyne, no mnohým po zbere rýchlo klíči, mäkne alebo plesnivie. Ak ho nechcete po pár týždňoch vyhodiť, existuje jednoduchý trik, ktorý predĺži jeho životnosť o celé mesiace. Navyše si vystačíte s bežne dostupnými materiálmi.

cesnak 1

Cesnak má svoje špecifiká: Najväčší problém prichádza po zbere

Cesnak patrí medzi najviac využívané aromatické zeleniny v kuchyni – či už do nátierok, omáčok, mäsa alebo polievok. Napriek tomu, že sa jeho pestovanie zvládne aj v menšej záhradke, skladovanie po zbere vie potrápiť. Mnohým strúčiky časom klíčia, vädnú alebo začnú hniť, a to aj v ideálnych podmienkach.

Tradičná rada znie: sušiť cesnak na tienistom, vzdušnom mieste. No čo robiť, ak nemáte pivnicu alebo stodolu? Existuje efektívna a nenáročná metóda, ktorú môžete vyskúšať aj v paneláku.

Parafín ako ochranný štít: Trik, ktorý naozaj funguje

Najväčším nepriateľom skladovaného cesnaku je vlhkosť – práve tá spôsobuje plesne, klíčenie a rozklad. Riešením môže byť vosková ochrana, známa aj ako parafínovanie. Funguje jednoducho:

  1. Po zbere cesnak jemne očistite a skráťte korene.
  2. Vo vodnom kúpeli roztopte parafín alebo obyčajný vosk.
  3. Následne ponorte stonku a korene cesnaku do rozpusteného vosku – dôležité je, aby sa nedotkol samotnej hlavičky.
  4. Nechajte vosk stuhnúť. Vytvorí sa tak bariéra, ktorá zabráni prístupu vlhkosti.

Touto jednoduchou metódou výrazne predĺžite životnosť cesnaku – zostane pevný, suchý a vhodný na konzumáciu aj niekoľko mesiacov po zbere. Chuť a aróma pritom zostávajú nezmenené.

Chcete kvalitný cesnak? Základom je správna výsadba

Ak si chcete dopestovať vlastný cesnak, venujte pozornosť výberu pôdy a miesta výsadby. Odporúčané rozostupy sú 7 cm medzi rastlinami a 25 cm medzi riadkami. Cesnak zvládne rôzne podmienky, no najlepšie sa mu darí v:

  • kyprých a humóznych pôdach,
  • s dostatkom vlahy,
  • dobre prevzdušnených záhonoch.

Ak takúto pôdu nemáte, zlepšíte ju napríklad vrstvou slamy (asi 3 cm). Slamový mulč zadržiava vlhkosť, chráni pred nadmerným prehrievaním a zároveň sa časom rozkladá na výživné organické hnojivo. Výhodou je aj menej časté zalievanie, čo oceníte najmä počas letných horúčav.


Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *