Čo znamenajú veľké diery v chlebe? Je to chyba alebo nie? Máme odpoveď na túto zaujímavú otázku

chlieb
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Kúpili ste si chlieb s dierami? Nie sú síce škodlivé, ale poukazujú na niektoré nedokonalosti pri príprave pečiva. Zistite, čo ich môže spôsobiť a ako sa im vyhnúť pri domácom pečení.

Receptov na dobrý chlieb je veľa. Bez ohľadu na to, či ho pripravujeme v hrnci , alebo sa rozhodneme nepoužiť droždie , stojí za to vedieť, aké chyby môžu zničiť šance na získanie peknej, pravidelnej štruktúry chleba. Zistite, čomu sa vyhnúť.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Sú lacné a čistia črevá. V obchode si ich nikto nevšíma

Prečo má chlieb veľké otvory?

Aj keď môže mať táto situácia viacero príčin, väčšina z nich je výsledkom chyby pri príprave bochníkov. Niektoré z nich je možné pripraviť už vo fáze prípravy cesta. Ak použijeme príliš veľa droždia alebo cukru, diery sú takmer zaručené. Ich vzhľad bude výsledkom nadmernej aktivity mikroorganizmov.

K netesnému chlebu dochádza aj vtedy, keď je proces pečenia príliš krátky alebo sa vykonáva pri príliš vysokej teplote. Nevhodné podmienky pečenia narúšajú proces kysnutia pečiva.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Ako skontrolovať či je vajce pokazené? Stačí vám pohár s vodou


chlieb

K tvorbe nevzhľadných dierok prispieva aj nekvalitná múka používaná na prípravu chleba. Ak obsahuje málo lepku alebo je pripravený z už naklíčených obilných zŕn, v pečive bude veľa medzier.

Aké ďalšie príčiny by mohla byť nepravidelná štruktúra chleba?

Vzhľad vnútra bochníka ovplyvňuje aj hydratácia cesta, teda pomer vody k množstvu múky. Čím je väčší, tým výraznejšie diery bude mať náš chlieb. Keďže podľa mnohých pekárov sú diery v chlebe chybou chleba, stojí za to zabezpečiť, aby percento hydratácie nebolo príliš vysoké.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Vracia sa teplo! Počasia na Veľkú noc bude veľmi prijemne

V prípade kváskového chleba môžu diery tiež naznačovať, že doba kvasenia bola príliš dlhá. Na tento typ pečenia je dobré použiť osvedčený recept.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *