Pozitívne účinky cesnaku, o ktorých sa vie už stáročia a ktoré v protizápalových a liečivých účinkoch prekoná len málokto, nemožno dostatočne zdôrazniť. Pravdou však je aj to, že niektorí ľudia cesnak v surovej forme jednoducho neznášajú, aj keď by chceli. Jednoducho ho vyskúšajú a potom im je zle, kvôli citlivejšiemu žalúdku a dráždivým účinkom cesnaku na tento orgán. Dobrou správou však je, že cesnak nemusíte jesť len surový. Aj pečený cesnak poskytuje telu množstvo živín a predchádza chorobám.
Či už ide o surový cesnak alebo pečený cesnak, v každom prípade znižuje zlý cholesterol a vysoký krvný tlak. Jeho pravidelná konzumácia môže chrániť aj pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Znižuje riziko infarktu a podporuje krvný obeh. Cesnak obsahuje aj vysoké množstvo alicínu, ktorý chráni pred rakovinou a inými chorobami.
Čo robí pečený cesnak s telom?
1. hodina :Telo strávi cesnak a absorbuje živiny.
2. až 4 hodina: Živiny v cesnaku ničia voľné radikály a rakovinové bunky.
4. až 6. hodina: Cesnak pôsobí na zrýchlenie metabolizmu, odstraňovanie prebytočných tekutín a spaľovanie tukov v tele.
- až 7. hodina: Nastupujú antibakteriálne účinky cesnaku. Kolujú v krvi a ničia baktérie.
- až 10. hodina: Cesnak chráni telo pred oxidačným stresom a pomáha telu na bunkovej úrovni.
- až 24. hodina: Živiny z cesnaku vykonávajú hĺbkovú očistu organizmu.
Posledný bod je možné ďalej rozviesť, aby sme plne pochopili skvelé účinky, ktoré takýto pečený cesnak má.
Reguluje hladinu cholesterolu.
Čistí tepny.
Znižuje krvný tlak.
Posilňuje kosti a kĺby.
Predlžuje životnosť buniek.
Posilňuje imunitný systém.
Ako upiecť cesnak?
Nie je na tom nič zložité. Odkrojte vrchnú časť hlavičky cesnaku a pokvapkajte ju olivovým olejom. Cesnak zabaľte do fólie a vložte ho do rúry. Pečte pri teplote 180 stupňov Celzia približne pol hodiny, alebo kým úplne nezmäkne. Pečený cesnak si môžete vychutnať s plátkom čerstvého celozrnného chleba. V pečenej forme si môžete vychutnať celé strúčiky cesnaku hneď a bez problémov.