Existuje zdravá variantu cukru, ktorý si môžete bez výčitiek dávať do kávy či koláčov

kava 1
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Datle sa už dlho využívajú ako prirodzený zdroj energie a sladkosti. Najčastejšie ich poznáme z dezertov, tyčiniek či smoothie, no čoraz častejšie si nachádzajú miesto aj v šálke kávy alebo čaju. Ak sa rozmixujú na jemný prášok, vznikne z nich prírodný sladidlový zázrak – datľový cukor.

Na rozdiel od klasického bieleho cukru ponúkajú datle aj dôležité živiny. Sú bohaté na vlákninu, vitamíny skupiny B, antioxidanty, ako aj minerály – najmä draslík a horčík. Energia z nich sa uvoľňuje postupne, takže nezaťažujú organizmus prudkými výkyvmi hladiny cukru v krvi.

Ako si pripraviť datľový cukor doma

Ak by ste sa pokúsili rozmixovať bežné čerstvé datle, vznikla by z nich lepkavá pasta. Tá sa hodí skôr ako základ do nepečených dezertov – napríklad v kombinácii s ovsenými vločkami, orechmi alebo kokosom. Na výrobu cukru je však potrebný iný postup.

Datle treba najskôr dôkladne vysušiť v rúre pri nízkej teplote. Až potom sa dajú ľahko rozmixovať na jemný, sypký prášok. Takto pripravený cukor môžete použiť na sladenie nápojov, do pečenia či na posypanie kaší alebo jogurtov.

Postup krok za krokom

Na približne pol kila datľového cukru budete potrebovať 650–750 gramov datlí. Najlepšie je skladovať ho v uzatvorenom skle, kde vydrží až tri mesiace.

Príprava:

  1. Datle nakrájajte na tenké plátky a rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie.
  2. Rúru predhrejte na 100 °C a sušte ich 1,5 až 2 hodiny.
  3. Po vybratí nechajte datle úplne vychladnúť.
  4. Rozmixujte ich v mixéri alebo kuchynskom robote na jemný prášok.
  5. Pre dokonale hladký výsledok preosejte cez sitko. Väčšie kúsky môžete znovu rozmixovať.

Dá sa kúpiť aj hotový

Ak sa vám nechce experimentovať v kuchyni, nemusíte sa trápiť – datľový cukor je bežne dostupný aj v predajniach so zdravou výživou či v internetových obchodoch. Ide o jednoduchý spôsob, ako mať zdravšiu alternatívu cukru vždy po ruke.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *