Je vám ťažko po pečive? Toto sa vám spúšťa v tele

chlebnik
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Ten, kto pripraví kysnuté cesto, ho aj vykysne. Biele kysnuté pečivo je už roky strašiakom štíhlej línie a varovným signálom pre zdravé stravovanie. Prečo by sme sa mali vyhýbať potravinám, ktoré vykysli pomocou bežného droždia?

Droždie a rýchlo kysnúce cesto

Spomeňme si na predchádzajúce zvyky. Koláčové, a najmä chlebové cesto sa pripravovalo zmiešaním kvásku s múkou a ponechaním základu na teplom mieste 12 hodín alebo viac. Neskôr prišla inovácia alkoholového kvasenia. Kocka droždia mohla skrátiť proces kysnutia na 1 hodinu. Hotové pečivo bolo nadýchanejšie a jeho príprava trvala kratšie. Droždie malo úspech a kvások musel ustúpiť do úzadia.

Kváskový a drožďový chlieb

Kváskový chlieb kysne mliečnym kvasením. Lepok v múke sa spracuje a chlieb je oveľa stráviteľnejší. Kvalitný kváskový chlieb (aj keď je vyrobený z bežnej pšeničnej múky) si často môžu dovoliť aj tí, ktorí neznášajú lepok.

Keď si vyberáte chlieb v obchode, nehľadajte len tmavú farbu. Nie je to záruka celozrnného chleba. Existuje aj riziko, že do pečiva sa pridávajú farbivá a konzervačné látky. Sledujte zloženie, vyberajte si kváskový, celozrnný chlieb.

Kváskový chlieb má vyšší glykemický index a múka v ňom použitá je horšie stráviteľná. To vedie k prekysleniu organizmu, horšej regulácii hladiny cukru v krvi, a tým k nástupu neodbytného pocitu hladu v kratšom čase.

Jedzte kváskový chlieb

Kváskový chlieb je bohatší na probiotiká, ktoré posilňujú imunitný systém. Telo z neho získava viac bielkovín a aminokyselín. Telu uľaví aj nižší príjem farbív a konzervačných látok.

Kváskový chlieb si môžete pripraviť doma, z celozrnnej múky bude chlieb bohatý na vlákninu a dlho vydrží. Nebudete trpieť nadúvaním a vaša črevná mikroflóra bude v rovnováhe.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *