Kúpite ho kdekoľvek a do čaju stačia dve semienka. Vyplaví toxíny z tela

caj 1
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

S príchodom jesene čoraz častejšie siahneme po nápojoch, ktoré nielen zahrejú, ale aj prospejú zdraviu. Jednou z najcennejších prírodných surovín je kardamón. Toto korenie patrí medzi najvzácnejšie na svete – oceňuje sa pre svoju jedinečnú arómu aj pre široké spektrum priaznivých účinkov na organizmus.

caj 1

Bohatý zdroj živín a esenciálnych olejov

Drobná zelená tobolka kardamónu ukrýva mimoriadne bohaté zloženie. Obsahuje vitamín C, viaceré vitamíny skupiny B, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík či zinok. Ešte hodnotnejšie sú esenciálne oleje, ktoré podporujú činnosť srdca a ciev, dodávajú energiu, zlepšujú koncentráciu a pôsobia ako prirodzený stimul pre telo aj myseľ.

Podpora imunity aj trávenia

Kardamón je od nepamäti známy ako pomocník pri tráviacich ťažkostiach. Uľavuje pri nadúvaní, zápche či pocite ťažoby po jedle. Zároveň podporuje metabolizmus, a tým prispieva aj k redukcii hmotnosti. Vďaka antibakteriálnym a protizápalovým vlastnostiam posilňuje imunitu a pomáha organizmu ľahšie zvládať obdobie zvýšenej chorobnosti.

kardamon

Šálka čaju s kardamónom – účinky, ktoré prekvapia

Pravidelné pitie nápoja s kardamónom môže priniesť množstvo benefitov:

  • uľavuje pri tráviacich problémoch,
  • zrýchľuje metabolizmus a podporuje spaľovanie tukov,
  • zlepšuje prekrvenie a prehrieva organizmus,
  • posilňuje odolnosť proti infekciám,
  • zmierňuje kašeľ a uľahčuje dýchanie,
  • podporuje detoxikáciu a činnosť obličiek,
  • dodáva energiu a zlepšuje sústredenie,
  • pomáha uvoľniť stres a napätie.

Takýto nápoj je ideálnou kombináciou prevencie a príjemného jesenného rituálu.

Ako pripraviť kardamónový čaj

Najjednoduchšie je pridať jedno až dve rozdrvené semienka kardamónu do šálky horúceho čierneho čaju a nechať pár minút lúhovať. Kardamón sa výborne dopĺňa aj s inými koreninami – napríklad so škoricou, zázvorom či klinčekmi.

Zaujímavou alternatívou je sladká mliečna verzia s kardamónom, medom a hnedým cukrom, ktorá zahreje a zároveň pripomína lahodný dezert v šálke. Kardamón sa často pridáva aj do kávy – v Turecku je tradičné variť ho spolu s kávou, čo nápoju dodáva nezameniteľnú arómu.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *