- 12 septembra, 2023
- Zatiaľ bez komentára
- 4minúty čítania
Ľudia nevedia dôležitú vec pri nákupe potravín: Dátum spotreby do alebo spotrebovať pred
Všetci dobre poznáme etikety na potravinách: „Najlepšie skonzumovať pred“. a „Spotrebujte do.“ Vieme však, čo v skutočnosti znamenajú? Ukazuje sa, že nie každý si to uvedomuje. Tieto výrazy sa často nesprávne interpretujú, čo má za následok, že množstvo výrobkov, ktoré sú ešte vhodné na konzumáciu, končí v odpadkoch.
Je všeobecne známe, že každý potravinársky výrobok má svoju dobu trvanlivosti. Dátum spotreby. Vo väčšine prípadov ide o zmluvný dátum, do ktorého by sa mal výrobok spotrebovať. Túto informáciu možno spravidla nájsť na obale. Dátum samozrejme závisí od typu potraviny, pretože vysoko spracované potraviny sa nepokazia hneď na druhý deň. To isté platí pre cestoviny, múku atď.
Mnoho ľudí po uplynutí zmluvného dátumu na obale výrobok vyhodí do koša. Prečo je to chyba – a predovšetkým plytvanie potravinami? Vyplýva to z neznalosti používaných pojmov. „Malo by sa spotrebovať do…“ sa vzťahuje priamo na bezpečnosť konzumovaných potravín. Je to odporúčanie pre kupujúceho, v akom časovom rámci je výrobok bezpečný na konzumáciu alebo nie. A tento dátum by sa mal dodržiavať. Výrobky s označením „Minimálna trvanlivosť do…“ najčastejšie zahŕňajú čerstvé výrobky, ako aj výrobky, ktoré sa rýchlo a ľahko kazia. Patria sem napríklad: mliečne výrobky, mäso, ryby, lahôdky, nepasterizované šťavy a mliečne výrobky.
Na druhej strane, „Minimálna trvanlivosť do…“ alebo „Najlepšie do…“ znamená, zjednodušene povedané, „stojí za to“. A vzťahuje sa na kvalitu výrobku. Ak teda dodržíte pravidlá skladovania, potom – aj po „magickom“ dátume – je stále vhodný na konzumáciu! Túto myšlienku však treba rozvinúť trochu ďalej. Tento dátum definuje dátum minimálnej trvanlivosti potraviny. Po tomto dátume sa výrobok nekazí. Môže sa napríklad zmeniť farba, chuť, vôňa alebo konzistencia, ale to neznamená, že výrobok je okamžite vhodný do odpadu. Takéto označenie nájdete na obaloch krúp, cestovín, ryže, kávy, čaju, kryštálového cukru, kuchynskej soli, niektorých korenín a sladkostí.
Treba však pamätať na to, že existujú určité obmedzenia. Neexistujú výrobky, ktoré by boli úplne bez trvanlivosti, a ako sa dočítame na webovej stránke gotujsienazmiany.co.uk, každý výrobok sa v určitom okamihu stane nevhodným na konzumáciu. Ak sa napríklad na vysoko spracovanom výrobku objaví pleseň, potom samozrejme viete, že nie je vhodný na konzumáciu.
Dátum spotreby na výrobkoch. Čo v skutočnosti znamená?
Aj keď obom pojmom rozumiete a dodržiavate pravidlá skladovania potravín, môže sa stať, že máte veľké zásoby potravín, ktoré nestihnete spotrebovať. Niektorí ľudia ich jednoducho vyhodia do koša. To však nie je správna cesta: prudká inflácia zdražuje aj tieto základné potraviny a čoraz viac ľudí si ich jednoducho nemôže dovoliť. Preto by sme nemali takto plytvať potravinami.
Preto je najlepšie ponechať akýkoľvek neskonzumovaný, ale stále jedlý produkt na miestach na mape každého mesta. Ide o mestské jedálne pre ľudí v kríze bez domova, ľudí v núdzi. V niektorých mestách sú špeciálne chladničky, kde môžeme jedlo nechať a človek v núdzi ho môže využiť.