Nejedzte jahody, ak na nich vidíte takúto škvrnu

jahody 4
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Na pohľad vyzerajú len trochu nahnito – mnohí ich umyjú, odrežú chybnú časť a zvyšok zjedia. Odborníčka však varuje: Ide o častú chybu, ktorá môže poškodiť vaše zdravie.

jahody 4

Jahody patria k najobľúbenejším letným plodom. No práve kvôli ich mäkkej štruktúre a vysokej vlhkosti sa na nich veľmi rýchlo šíri pleseň. Mnohí Slováci si však myslia, že pokiaľ je plesne len kúsok, stačí ju odstrániť a ovocie je bezpečné. Toxikologička Sylwia Panek upozorňuje, že to je veľmi riskantný omyl.

Na svojom instagramovom profile @wzdrowymdomu, kde sa venuje zdraviu a bezpečnému bývaniu, vysvetlila, prečo by sme takéto ovocie mali bez milosti vyhadzovať. Jej upozornenie oslovilo tisíce ľudí, ktorí si doteraz mysleli, že plesnivé kúsky sa dajú „zachrániť“.

Pleseň nevidno, no škodí

Mnohí si myslia, že keď z ovocia odstránia viditeľnú plesnivú časť, ostatok je stále jedlý. Odborníčka však varuje, že takéto „zachraňovanie“ môže ohroziť zdravie.

Vlákna plesní vytvárajú veľmi nebezpečné látky zvané mykotoxíny, ktoré môžu spôsobiť nielen otravy, ale aj množstvo ďalších ochorení. Niektoré z týchto toxínov sú rakovinotvorné a mutagénne. Môžu poškodzovať pečeň a obličky, ovplyvňovať hormonálnu rovnováhu, vyvolávať alergie a oslabovať imunitný systém,“ upozorňuje Panek.

To, čo vidíme na povrchu ako malú plesnivú škvrnku, je len časť problému. Mikroskopické vlákna plesne – mycélium – sa rýchlo šíria celým ovocím. Bez mikroskopu ich neuvidíme, no ovocie už je v skutočnosti celé napadnuté.

jahody 1 1

Prečo sú jahody zvlášť náchylné?

Jahody sú mäkké, šťavnaté a plné vody – to z nich robí ideálny terč pre plesne. Navyše sa často predávajú v uzavretých plastových obaloch, kde sa rýchlo vytvára vlhkosť. V takom prostredí plesne doslova bujnejú.

Jedna nahnitá alebo plesnivá jahoda dokáže nakaziť celé balenie. Aj keď je len mierne poškodená, ostatné kusy už môžu byť tiež kontaminované, hoci to ešte nevidno.

Panek radí: dôkladne si ovocie prezrite už v obchode. Obzvlášť pri plastových obaloch s priehľadným viečkom je jednoduché zistiť, či je niektorý plod už poškodený. Ani ak sú v akcii, neberte ich – zdravie za to nestojí.

Ako skladovať jahody bezpečne?

Ak ste si kúpili čerstvé a zdravé jahody, dodržiavajte tieto zásady:

  • Preložte ich do priestrannej nádoby vystlanej papierovou utierkou. Tá pomáha absorbovať vlhkosť.
  • Nevymývajte ich pred uložením do chladničky. Stačí ich opláchnuť až tesne pred konzumáciou.
  • Skonzumujte ich do 2 dní od kúpy. Jahody sú citlivé na teplotu aj čas.

Ak zistíte, že čo i len jeden plod začal plesnivieť, najbezpečnejšie je vyhodiť celé balenie. Grécky jogurt k nim už nepridávajte – mykotoxíny sú už v dužine.

V skratke

  • Aj malá plesnivá škvrna na jahode znamená, že ovocie je už celé kontaminované.
  • Plesne vytvárajú nebezpečné mykotoxíny, ktoré môžu poškodiť pečeň, obličky, hormóny či imunitu.
  • Odborníčka Sylwia Panek odporúča plesnivé ovocie nikdy nekonzumovať – ani po odkrojení poškodenej časti.
  • Prevencia je najlepší liek: ovocie kontrolujte pri kúpe, skladujte správne a spotrebujte čo najskôr.

Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *