Oneskorené sfarbenie paradajok. Problém, ktorý trápi aj skúsených záhradkárov

paradajky
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pestovanie paradajok nie je najjednoduchšie, ale vytrvalosť a úsilie môžu priniesť plné koše dobrého ovocia. Chutia skvele, keď ich natrháte priamo z kríka, nakrájate na pečivo, pridáte do šalátu alebo použijete ako základ do polievky. Slovenské podnebie skúša trpezlivosť záhradkárov, ktorí si dali námahu s pestovaním paradajok. Často sa stretávajú s problémom zelených paradajok, ktoré odmietajú sčervenať. Čo odďaľuje ich dozrievanie? Overíme si to.

Ako dozrievajú paradajky?

Znalci paradajok, ktorí sa rozhodli vyskúšať si pestovanie týchto chutných rastlín, netrpezlivo očakávajú prvé výsledky. Vo svojej zvedavosti často navštevujú záhradu alebo skleník a vyhliadajú si šťavnaté červené plody. Aké je ich prekvapenie, keď ich namiesto žiarivej farby privíta dominantná zelená. Namiesto rozpadu stojí za zmienku, že paradajky dozrievajú v dvoch fázach. Prvá sa začína po opelení a trvá približne 3 – 4 týždne. Vtedy sa nesmelo objavia prvé zelené plody, ktoré každým dňom zväčšujú svoju hmotnosť a veľkosť.

Druhá fáza je oveľa kratšia a končí za dva týždne. Počas tohto obdobia si všimnete, že paradajky pomaly a postupne začínajú meniť farbu zo zelenej na červenú. Rýchlosť tohto procesu závisí najmä od množstva prírodného farbiva, ktoré sa líši podľa pestovanej odrody. Treba mať na pamäti, že obe fázy dozrievania sa môžu skrátiť alebo predĺžiť. Poľské klimatické podmienky spôsobujú, že celý proces sa zvyčajne končí koncom júla alebo začiatkom augusta.

Čo oneskoruje dozrievanie paradajok?

K oveľa pomalšiemu dozrievaniu šťavnatej červenej šupky paradajok prispieva niekoľko faktorov. Nie všetky sú spôsobené človekom. Skúsení záhradníci upozorňujú, že často je za tým neprimeraná teplota vzduchu. Na to, aby sa zelené a nezrelé paradajky sfarbili do výraznej červenej farby, potrebujú teplotu medzi 15 a 30 stupňami Celzia. Príliš nízka, rovnako ako príliš vysoká, zabráni tvorbe etylénu, hormónu zodpovedného za dozrievanie a sfarbenie mladých paradajok.

Slabá produkcia etylénu je spojená aj s príliš veľkým zavlažovaním. Tejto chyby sa dopúšťajú najmä začínajúci záhradníci. Odborníci upozorňujú, že paradajky uprednostňujú rast v substráte, ktorý bude mierne vlhký a niekedy bude mať čas trochu vyschnúť. Stáť v mokrej pôde, ktorá zadržiava vodu, im však nevyhovuje. Na dominanciu zelenej farby má vplyv aj vysoká vlhkosť. Tá sa bežne vyskytuje v polovici júla a súvisí s náhlymi a výdatnými zrážkami. Takéto podmienky jednoznačne spomalia proces dozrievania paradajok.

Príčiny nedozrievania paradajok na kríkoch

Pestované paradajky sú rastliny náročné na svetlo. V tejto dôležitej fáze svojho vývoja ho potrebujú veľa. Nedostatok prirodzeného slnečného svetla môže mať za následok slabé kvitnutie, málo nasadených plodov a oveľa dlhšie a neefektívne dozrievanie. Aby ste im poskytli čo najlepšie podmienky, snažte sa umiestniť kríky paradajok v kvetináčoch a vysádzať ich z južnej alebo juhozápadnej strany.

Paradajky sa považujú za jeden z najžravejších druhov. Ich požiadavky na výživu môžu ohromiť aj skúsených záhradkárov. Aby sme uspokojili ich apetít, vystavíme ich prísunu prebytočného dusíka. Čo to znamená? Negatívne účinky zaznamenáme v neskorších úrodách, malých a chudobných plodoch a pomalom dozrievaní. Aj keď sa nám podarí zozbierať niekoľko červených paradajok, po rozkrojení neohúria svojou chuťou. Slabé vyfarbenie paradajok závisí aj od nedostatku draslíka. Nedostatok tejto zložky sa prejavuje pomalým dozrievaním, bledou šupkou a slabou šťavnatosťou dužiny.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *