Paradajky patria medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny, ktoré nechýbajú v žiadnej kuchyni. Sú bohaté na vitamíny, šťavnaté a chutia dospelým aj deťom. Ich nevýhodou je však krátka trvanlivosť – ak ich nezjete včas, rýchlo podliehajú skaze. Ako ich teda skladovať tak, aby si zachovali čo najlepšiu chuť a vydržali čo najdlhšie?
Chladnička nie je najlepšia voľba
Možno máte pocit, že najistejším riešením je dať paradajky do chladničky. Pravdou však je, že nízke teploty im škodia. Aj keď tam vydržia o niečo dlhšie, strácajú svoju typickú vôňu a sladkastú chuť. Namiesto šťavnatých plodov zo záhrady dostanete mdlé a nevýrazné paradajky.
Kde im bude najlepšie
Oveľa vhodnejším miestom na uskladnenie je špajza alebo pivnica, kde sa teplota pohybuje okolo 10 °C. V pivnici sa vyhnite vlhkým kútom, pretože tam hrozí napadnutie plesňou. Plody ukladajte stonkou nadol, najlepšie na podložku alebo do debničiek, aby neboli v kontakte so zemou a nelákali škodcov.
Sušené paradajky ako delikatesa
Ak máte bohatú úrodu, skvelým riešením je sušenie. Sušené paradajky sú ideálnym doplnkom do cestovín, rizota či mäsových jedál. Sušiť ich môžete tradične na sitách, v rúre alebo v sušičke. Pred samotným procesom ich osoľte – urýchli to vysušenie – a podľa chuti pridajte bylinky.
Domáci kečup bez chémie
Ďalšou možnosťou je spracovať paradajky na kečup. Domáci variant s kvalitnými prísadami chutí neporovnateľne lepšie než ten kupovaný. Navyše, deti ho zvyčajne milujú a na stôl prinesie nielen chuť, ale aj istotu, že v ňom nie sú zbytočné konzervanty.
Nakladané paradajky na zimu
Paradajky môžete aj naložiť. Rozpolené ich upečte v rúre, vložte do pohárov spolu s cesnakom, tymiánom či inými bylinkami, a zalejte olivovým olejom. Poháre dobre uzavrite a skladujte na tmavom, chladnom mieste. Takto pripravené paradajky vydržia celé mesiace a chutia výborne napríklad k pečivu alebo syru.
Okrem toho ich môžete zakonzervovať vo forme leča alebo pridávať do hubových zmesí – výborne sa osvedčia pri varení počas zimy.