Podporuje srdce a má blahodarný účinok na črevá. Slováci to v obchode obchádzajú

kukuricna kasa krupica polenta
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Môžete z neho pripraviť chlieb, nadýchané palacinky alebo krémový dezert. Dodáva poriadnu dávku energie, ale je ľahko stráviteľný a prirodzene bezlepkový. Taliani alebo Rumuni si tento produkt už dlho cenia.

Na Slovensku patrí medzi najmenej obľúbené krupice.

Je kukuričná kaša (polenta) zdravá?

Kukuričná krupica sú mleté žlté kukuričné zrná. Je prirodzene bezlepková, takže ju môžu konzumovať ľudia trpiaci neznášanlivosťou a alergiou na lepok, ako aj celiakiou. Je zdrojom vitamínov A, B a E, ako aj horčíka, draslíka, vápnika, fosforu a selénu. Je to ľahko stráviteľný produkt, ktorý sa odporúča do jedálnička ľudí s gastrointestinálnymi problémami, ako je syndróm dráždivého čreva (IBS) alebo syndróm bakteriálneho prerastania tenkého čreva (SIBO).

Na druhej strane by ho však nemali konzumovať ľudia trpiaci zápchou, zápalom pankreasu, čriev a žalúdka alebo vredmi. Okrem toho, keďže kukuričná krupica je vysoko kalorická (100 g krupice poskytuje približne 370 kcal, z čoho 90 % tvoria sacharidy), ľudia s nadváhou alebo obezitou a na redukčnej diéte by mali venovať zvýšenú pozornosť podávaným porciám.

Kukuričné krúpy majú antioxidačné vlastnosti, a preto pomáhajú bojovať proti voľným radikálom, ktoré urýchľujú starnutie a sú príčinou mnohých ochorení. Spomedzi antioxidantov obsiahnutých v kukuričnej krupici stoja za zmienku najmä β-karotén (zodpovedný za zdravý vzhľad pokožky, vlasov a nechtov), vitamín E (spomaľuje starnutie pokožky, vitamín mladosti) a luteín (podporuje zdravie očí). Treba dodať, že kukuričnú krupicu by mali do svojho jedálnička zaradiť ľudia, ktorí bojujú s kardiovaskulárnymi a srdcovými ochoreniami.

Do čoho pridávate kukuričnú krupicu?

V minulosti bola kaša súčasťou jedálnička chudobných vrstiev spoločnosti, ale postupom času, keď sa stali populárnejšími zemiaky alebo ryža, dopyt po tomto výrobku klesol. Kukuričná krupica je oveľa známejšia v Rumunsku, kde sa podáva vo forme tzv. mamaliga (varená v mlieku alebo vo vode). Podobne sa kukuričná krupica konzumuje v Gruzínsku, Bulharsku alebo Maďarsku, ako aj v Taliansku (známa polenta).

Kukuričné krúpy sa môžu podávať k večeri podobne ako iné krúpy. Je tiež dobrým základom pre rôzne kotlety alebo mäsové guľky a môže sa pridať do náplne pečenej zeleniny. Kukuričnú krupicu možno použiť na pečenie chleba a prípravu nadýchaných palaciniek. Dá sa použiť aj ako dezert – uvarená v mlieku so škoricou, ovocím alebo orechmi.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *