Slováci ich tam stále dávajú. Tieto potraviny sa v chladničke skôr kazia

chladnicka
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Chladnička je v domácnosti symbolom čerstvosti a bezpečného skladovania jedla. Nie všetko však nízke teploty znesie. Mnohé potraviny v nej rýchlejšie strácajú kvalitu alebo sa dokonca kazia. Zistite, ktorým potravinám chlad škodí a prečo ich radšej skladovať inak.

chladnicka

Nie všetko patrí do chladničky: Tieto chyby robí väčšina z nás

Väčšie chladničky a menej miesta v kuchynských skrinkách nás často vedú k tomu, že do chladu ukladáme takmer všetko. Chladnička však nie je univerzálnym riešením. Okrem nízkej teploty sa v nej hromadí vlhkosť a pachy, ktoré niektoré potraviny výrazne znehodnocujú.

Bežná domáca chladnička má teplotu okolo 2 až 4 °C. Pre mäso, mliečne výrobky či mnohé druhy zeleniny je to ideálne, no existujú aj výnimky, ktoré by ste mali skladovať mimo chladničky.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Len blázon by vyhodil cibuľové šupky. Dokážu toho veľmi veľa

Zelenina, ktorú v chlade radšej neskladujte

1. Paradajky

Nízka teplota brzdí ich dozrievanie a mení konzistenciu. Paradajky v chladničke rýchlo strácajú chuť a dužina sa stáva múčnatou. Skladujte ich pri izbovej teplote mimo priameho slnka.

2. Cibuľa a cesnak

Vlhkosť v chladničke spôsobuje, že rýchlejšie mäknú, strácajú pevnosť a môžu splesnivieť. Najlepšie im je na tmavom a suchom mieste – ideálne v papierovom vrecku či košíku.

3. Zemiaky

Pri nízkych teplotách sa škrob v zemiakoch mení na cukry, čo môže pri tepelnej úprave viesť k tvorbe zdraviu škodlivého akrylamidu. Zemiaky sa v chlade navyše stávajú vodnatými a strácajú svoju typickú chuť aj konzistenciu.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Mäso v mrazničke má svoje limity. Po ktorom dátume sa pokazí?

Čokoláda, oleje a tuky? Chlad im neprospieva

4. Čokoláda

Pri nízkej teplote sa na jej povrchu objavuje biely povlak – tukový kvet. Hoci nejde o nič škodlivé, znižuje to vizuálnu aj chuťovú kvalitu čokolády.

5. Olivový olej

V chladničke sa zakalí a môže kryštalizovať. Jeho vlastnosti sa tým síce výrazne nemenia, no ťažšie sa dávkuje a stráca svoju typickú textúru. Ideálne je skladovať ho v tmavej fľaši na chladnejšom, ale nie studenom mieste.

Vlhkosť a pachy sú najväčším problémom

6. Chlieb

V chladničke sa rýchlejšie vysuší. Skrob v chlebe pri nízkej teplote tvrdne, kôrka vlhne a vnútro striedky sa stáva gumovité. Lepšie je uchovávať chlieb v chlebníku alebo zabalený v utierke.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Jednoduchý trik, ako uchovať cesnak čerstvý celé mesiace: Stačí vám vec z kuchyne

7. Káva a čaj

Tieto potraviny veľmi ľahko absorbujú pachy z iných jedál a vlhkosť. V chladničke tak rýchlo strácajú arómu. Najvhodnejšie je skladovať ich v dobre uzavretej nádobe na tmavom a suchom mieste.

Tip: Získajte viac miesta a zachovajte kvalitu potravín

Správne skladovanie jedla nemusí vždy znamenať „vložiť do chladničky“. V mnohých prípadoch si potraviny zachovajú chuť, vôňu aj výživové vlastnosti lepšie mimo chladu. Okrem toho si uvoľníte priestor pre tie potraviny, ktoré chlad naozaj potrebujú.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *