Tajomstvo dokonalého vývaru. Dôležité je pridať tieto bylinky

polievka vyvar
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

S príchodom teplejších mesiacov sa do našich kuchýň vracia sezóna čerstvých byliniek. Ich vôňa a chuť dokážu povýšiť aj tie najjednoduchšie jedlá, pričom vývar – stálica slovenských domácností – nie je výnimkou.

Práve bylinky ako petržlenová vňať, kôpor, oregano či najmä voňavý ligurček dokážu dať vývaru nový rozmer. Okrem výraznej arómy a chuti prinášajú aj množstvo cenných živín.

Tajomstvo dokonalého vývaru: Menej je viac, ale bylinky majú zelenú

Dochucovanie vývaru je malým umením. Príliš veľa korenín môže narušiť jeho prirodzenú harmóniu. Niektorí kuchári sa držia minimalistickej zásady – soľ a čierne korenie stačia. No pravdou je, že vývar dokáže skvele absorbovať aj iné chute, ak sa použijú s mierou.

Základné koreniny, ktoré by v klasickom vývare nemali chýbať, sú:
– soľ,
– celé čierne korenie,
– bobkový list,
– nové korenie,
– a čerstvé bylinky ako ligurček, kôpor, oregano či petržlenová vňať.

Práve v období, keď je ich dostatok, sa oplatí pripraviť si domáci bylinkový koncentrát, ktorý poslúži ako ideálne dochucovadlo do polievok – nielen do vývaru.

Zdravotné benefity čerstvých byliniek

  • Ligurček (ľudovo aj láskovec) je zaujímavý nielen svojím intenzívnym arómou, ale aj bohatým obsahom éterických olejov, organických kyselín a vlákniny. Pôsobí očistne na organizmus, podporuje imunitu a môže pomôcť pri regulácii cholesterolu či hladiny cukru v krvi.
  • Petržlenová vňať je vitamínová bomba – obsahuje veľké množstvo vitamínu C, beta-karotén, železo, vápnik aj horčík. Pomáha udržiavať zdravý imunitný systém, podporuje zrak a prispieva k lepšej kondícii pokožky.
  • Kôpor má jemne anízovú chuť a obsahuje vitamíny C, A a skupiny B. Vápnik, železo a horčík v ňom pomáhajú udržiavať zdravé kosti a obehový systém.
  • Oregano je nielen chutné, ale aj liečivé. Má antibakteriálne a protiplesňové účinky. Podporuje trávenie a pomáha pri žalúdočných problémoch.

Ako si pripraviť domácu bylinkovú zmes do vývaru?

Využite prebytok čerstvých byliniek a pripravte si chutnú, zdravú a praktickú zmes, ktorú môžete skladovať v chladničke a mať stále poruke.

Ingrediencie:

  • 200 g čerstvého ligurčeka
  • 100 g petržlenovej vňate
  • 100 g kôpru
  • 50 g oregana
  • niekoľko strúčikov cesnaku
  • 200 ml olivového oleja
  • 1 polievková lyžica soli

Postup:

  1. Bylinky starostlivo umyte a osušte, odstráňte tvrdé konce.
  2. V kuchynskom robote rozmixujte cesnak s časťou oleja.
  3. Pridajte bylinky a dôkladne rozmixujte do hladkej hmoty.
  4. Prilejte zvyšný olej a pokračujte v mixovaní.
  5. Hotovú zmes preložte do čistých zaváraninových pohárov a dobre utlačte – bylinky by nemali vytŕčať nad povrch. Môžete pridať trošku oleja na zakrytie.
  6. Uchovávajte v chladničke.

Túto domácu koreniacu zmes využijete nielen do vývaru, ale aj pri príprave iných polievok či omáčok. Vďaka nej bude každé jedlo chutiť ako od babičky.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *