- 28 augusta, 2023
- Zatiaľ bez komentára
- 3minúty čítania
Takto kontrolujem každé vajce po nákupe. Viem, či sú a či zostanú dlho čerstvé
Ako skladovať vajcia, aby sa nepokazili? Je potrebné ich skladovať v chladničke? To sú otázky, ktoré trápia mnohých ľudí. Vysvetlíme vám, ako vajcia po zakúpení skladovať, aby zostali čo najdlhšie čerstvé.
Konzumácia vajec má množstvo výhod. Tento pozoruhodný produkt obsahuje až 13 vitamínov a minerálov. Už jedno vajce spĺňa 20 % dennej potreby vitamínu B. Nemožno opomenúť ani bielkoviny. Vajcia obsahujú pre ľudský organizmus najľahšie stráviteľné bielkoviny zo všetkých potravín.
Ako skladovať vajcia, aby ste ich udržali čo najdlhšie čerstvé?
Miešané vajcia, pasta, omelety, palacinky alebo koláč – na každý z týchto pokrmov potrebujete vajcia. Zaujíma vás, ako skladovať vajcia, aby vydržali čo najdlhšie čerstvé? Keď vonku ešte nie je tak horúco, môžete ich uložiť do skrine – pokiaľ ich zjete v priebehu nasledujúcich troch dní. Ak nie, dajte ich do chladničky. Takto zostanú dlhšie čerstvé.
Ako sa ukázalo, nielen teplota, ale aj umiestnenie vajec má veľký vplyv na predĺženie čerstvosti výrobku. Keď prídete domov, pred odložením vajec otvorte vytláčadlo. Venujte pozornosť tomu, ako sú vajcia usporiadané. Užšia strana vajec by mala byť v spodnej časti balenia a širšia strana v hornej časti. Takto bude žltá farba dokonale sedieť v strede vajíčka, čo ho udrží dlhšie čerstvé.
Ako zistíte, či sú vajcia čerstvé?
Nie je nič horšie ako rozbiť staré, pokazené vajce, ktoré sa bežne označuje ako varené. Za tento hrozný zápach je zodpovedný sírovodík. Ak sa chcete vyhnúť zaváraninám, pred vložením vajec do nákupného košíka vykonajte rýchly test. Zapnite baterku v telefóne a priložte ju k vajíčkam. Ak je žltá farba viditeľná a po zatrasení z nej vychádza výrazný šplech, je to znamenie, že vajce je čerstvé a vhodné na konzumáciu.
Čo s vajíčkami, ktoré už máme doma? Ak si nie ste istí, či sú vajcia ešte čerstvé, vložte ich do misky naplnenej vodou. Vajíčko, ktoré je čerstvé, sa hneď potopí. Ak však vypláva čo i len o centimeter, znamená to, že je staré a nie je vhodné na konzumáciu. Takéto vajce by ste v žiadnom prípade nemali jesť, a to ani po tepelnej úprave.