Každý ich má rád, sú sladké a obsahujú veľa vitamínov. Po zjedení ich zvyčajne vyhodíme do koša, čím premrháme ideálny materiál na pomoc našim rastlinám. Preto vám navrhujeme, ako si z banánov pripraviť hnojivo.
Ako sa ukázalo, sú známe už mnoho tisíc rokov a pochádzajú z Malajzie. Až neskôr boli prenesené na Blízky východ a do Afriky. V súčasnosti sa pestujú aj v Ázii a Austrálii a rozšírili sa po celom svete. Ich chuť pozná každý, ale málokto vie, ako ich vlastnosti stopercentne využiť.
Výživové vlastnosti banánov
Obsahujú draslík, ktorý je nevyhnutným prvkom v každodennej strave a je zodpovedný za fungovanie vodno-elektrolytovej rovnováhy. Je to ideálna pochúťka, keď sú za oknom tropické teploty. Ovocie podporí aj kardiovaskulárny systém, pretože znižuje krvný tlak. Za zmienku stojí, že banány sú bohaté na antioxidanty, vlákninu a nezrelé majú nízky glykemický index. Ich šupka obsahuje rovnaké zložky ako mäkká dužina, vďaka čomu sa ju oplatí užitočne využiť v domácnosti.
Domáce banánové hnojivo
Na začiatok si vezmite hrniec a potom nakrájajte banánovú šupku na malé kúsky. Celkovo by ich malo byť asi 100 g. Keď sú pripravené, zalejte ich 1 litrom vody. Teraz je najlepšie na ne asi na 2 dni zabudnúť, aby šupky uvoľnili to najlepšie, čo v sebe majú. Nakoniec ich jednoducho sceďte a kondicionér zrieďte 400 ml vody. Takto pripravený bude ideálny na zalievanie všetkých izbových rastlín.
Ďalšie recepty na banánové šupky
- Z banánových šupiek sušených na slnku pripravíte banánový prášok. Rozdrvte ich v mlynčeku alebo v mažiari a potom používajte po 2 čajové lyžičky raz mesačne. Môžete ich tiež primiešať do vrchnej vrstvy pôdy pred výsadbou novej rastliny.
- Príprava banánovej kaše je časovo náročná, ale dokáže zázraky. Rozdrvené šupky zalejte vodou a nechajte ju niekoľko týždňov zakrytú, kým sa na hladine vody nezačnú objavovať bublinky. Až potom ju jednoducho zrieďte vodou v pomere 1:10 a zalejte rastliny.