Tento druh kávy je veľmi zlý pre zdravie. Veľa Slovákov ale takto kávu pije

kava

Zdraviu prospešné účinky kávy sú vedecky podložené, ale nie každý spôsob prípravy kávy je zdravý. Ten najčastejšie používaný môže mať katastrofálne následky, najmä pre ľudí s vysokou citlivosťou na kávu a kardiovaskulárnymi problémami.

Hoci samotná káva neobsahuje cholesterol, ovplyvňuje jeho hladinu. Dobrou správou je, že vzdanie sa obľúbeného nápoja nie je nevyhnutné na to, aby ste zostali zdraví. Stačí, ak zmeníte spôsob prípravy kávy, a stále si môžete vychutnávať jej mnohé kvality.

Dávajte si pozor na túto kávu. Môže zvyšovať hladinu cholesterolu

Pravidelná konzumácia nefiltrovanej varenej kávy prispieva k zvýšeniu celkového cholesterolu, „zlého“ cholesterolu a triglyceridov. Na tomto mieste treba spomenúť aj známe prísady, t. j. smotanu, cukor alebo plnotučné mlieko, ktoré môžu byť spoluzodpovedné za nepriaznivé zdravotné účinky pitia kávy.

Aby sme boli konkrétnejší, káva neobsahuje cholesterol (ako napríklad živočíšne produkty), ale ovplyvňuje tvorbu cholesterolu v tele. Podľa výskumníkov z Baylor College of Medicine za to môžu kávové oleje (diterpény), t. j. kafestol a kahweol. Kafestol sa považuje za jednu z najsilnejších látok, ktoré zvyšujú „zlý“ cholesterol (LDL) v tele.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Geniálny trik na mäkké a nadýchané uteráky ako z reklamy

Varená a nefiltrovaná káva (t. j. varená spolu s mletou kávou v pohári, ale aj z kávovaru, cafetiera, pripravená na francúzsky alebo turecký spôsob) obsahuje až 30-krát viac látok zvyšujúcich cholesterol v porovnaní s filtrovanou kávou. V dôsledku dlhého kontaktu mletej kávy s vriacou vodou má takýto nápoj vyššiu koncentráciu už spomínaných kávových olejov. Okrem toho môže usadenina plávajúca v šálke kávy dráždiť žalúdok, najmä v prípade kávy na lačno.

Ktorá káva je najzdravšia?

Znamená to, že fanúšikovia silnej „fusiaria“ musia odložiť svoj obľúbený nápoj? Samozrejme, že nie. Stačí sa spoľahnúť na iný spôsob jej prípravy. Zdravšou alternatívou je káva z filtračného kávovaru. Nie každý je však takýmto zariadením vybavený, preto sa odporúča pripravovať kávu doma pomocou špeciálneho filtra (správa založená na výsledkoch štúdie vedcov z Baylor College of Medicine naznačila, že papierové filtre odstraňujú kávové oleje obsahujúce kafestol). Ide o to, aby bol kontakt medzi horúcou vodou a kávovou usadeninou čo najkratší. Je tiež vhodné pamätať na to, že na varenie kávy by ste mali používať vodu s teplotou od 88 °C do 94 °C. Po zovretí vody stačí chvíľu počkať.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Neskladujte chlieb v chlebníku ani v mrazničke. Na tomto mieste mu je najlepšie

Alternatívou môže byť aj instantná káva (klasická, bez prísad v štýle „2 v 1“). Instantná káva je sušený mletý kávový extrakt úplne rozpustný vo vode. Treba tiež vedieť, že podľa poľského zákona o označovaní výrobkov musí byť každý výrobok s názvom „instantná káva“ čistá káva. Rozpustná káva je v porovnaní s tradičnou kávou jemnejšia, má menej kofeínu a neobsahuje kafestol (alebo ho obsahuje v malom množstve).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *