Vajíčka dokáže uvariť každý – aj ten najmenej skúsený kuchár. Hoci sa pri tejto úlohe nedá veľa pokaziť, existujú triky, ako dosiahnuť dobre uvarené vajcia a uľahčiť si prácu napríklad pri ich lúpaní.
Vajíčko by malo mať pred varením izbovú teplotu.
Toto je jedna z najčastejších chýb pri varení vajec: spomenieme si, že chceme vajcia uvariť, a tak ich vyberieme z chladničky a hodíme do horúcej vody. Ale práve tepelný šok, ktorý škrupina zažije, zvyčajne spôsobí jej prasknutie. Preto je lepšie vybrať vajcia z chladničky o niečo skôr, nechať ich prispôsobiť sa okolitej teplote a až potom ich uvariť.
Pomáha tiež osoliť vodu na varenie alebo do nej pridať trochu octu, aby sa zabránilo zbytočnému praskaniu.
Prudké ochladenie, aby sa vajcia ľahšie lúpali
Niekedy sa bielok nechce pustiť škrupiny, a to spôsobuje, že lúpanie vajec je dosť nepríjemné – najmä ak sme ich uvarili veľké množstvo. Preto sa oplatí po uvarení prebehnúť cez vajcia prúdom ľadovej vody, pretože ich to ochladí a oveľa ľahšie sa oddelí škrupina od vnútra.
Ako dlho variť vajcia?
Ak chceme vytvoriť konkrétnu formu vareného vajíčka, t. j. na mäkko, na hniličku alebo na tvrdo, je dobré vložiť vajíčko rovno do vriacej vody, aby sme mohli presne sledovať celkový čas varenia.
Vajce na mäkko bude trvať päť minút, vajce na hniličku sedem minút a vajce na tvrdo deväť až desať minút. Pri vajciach, ktoré sa varia kratší čas, je dôležité poznať ich pôvod a dĺžku skladovania, aby sme si nespôsobili zbytočné zdravotné problémy.
Vajcia na tisíc spôsobov
Varenie vajec v škrupine je však najjednoduchšia úprava, ktorú zvládne naozaj každý. Podobne jednoduché sú napríklad aj volské oká, pri ktorých stačí vajce rozbiť na panvici a sledovať, aby sa nepripálilo.
Pre skúsenejších kuchárov sú tu však aj miešané vajíčka alebo obávané stratené vajíčko – ak si trúfnete urobiť ho s holandskou omáčkou, môžete byť na svoje kuchárske umenie naozaj hrdí.