Toto sa stane za 24 hodín s vašim telom, keď zjete pečený cesnak

cesnak
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Je samozrejmé, že cesnak je pre telo prospešný. Najviac výhod prináša surový cesnak, ale mnohí ľudia ho odmietajú pre jeho štipľavú chuť a vôňu. Konzumácia pečeného cesnaku je menej častá. Jeho chuť je však lahodná. Ako pečený cesnak posilňuje organizmus?

Ako pripraviť pečený cesnak

Príprava pečeného cesnaku je jednoduchá. Stačí odrezať vrchnú časť, odstrániť časť vrchných šupiek (nie všetky) a cesnak pokvapkať olivovým olejom. Do hlavičky votrite trochu soli a všetko zabaľte do fólie. Pečte v stredne vyhriatej rúre približne pol hodiny. Takto pripravený cesnak je vhodný do šalátov, nákypov alebo zapekaných jedál.

Cesnak je prospešný pre telo

Cesnak je jedným z najsilnejších prírodných antibiotík. Pomáha predchádzať prechladnutiu a vírusovým ochoreniam. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi a normalizuje krvný tlak. Tým chráni srdce a kardiovaskulárny systém. Dokonca sa predpokladá, že cesnak je účinnou prevenciou rakoviny. Čo sa stane po konzumácii pečeného cesnaku (hlava, minimálne 6 strúčikov)?

Jednu hodinu po konzumácii

Počas prvej hodiny telo cesnak strávi, aktivujú sa žalúdočné šťavy a živiny sa z cesnaku vstrebávajú cez tráviaci systém.

do 4. hodiny po konzumácii

Už počas druhej hodiny začína cesnak ničiť voľné radikály v tele. Voľným radikálom sa pripisuje zvýšené riziko vzniku rakoviny.

do 6. hodiny po konzumácii

Cesnak začína pôsobiť na zrýchlenie metabolizmu. Vďaka cesnaku sa tuky v tele spaľujú rýchlejšie a odstraňujú sa aj prebytočné tekutiny.

Do 10. hodiny po konzumácii

Cesnak začína pôsobiť ako antibiotikum, vstrebáva sa do krvi a ničí baktérie. Telo je viac chránené na bunkovej úrovni.

Po 10. hodine konzumácie

Telo vstrebalo živiny z cesnaku, cesnak začína regulovať cholesterol a čistiť tepny. Znižuje sa krvný tlak a predlžuje sa životnosť buniek. Posilňuje sa imunitný systém, kĺby a kosti. Zlepšujú sa fyzické schopnosti a znižuje sa pocit únavy.

Ako zvýšiť účinky cesnaku

K pravidelnej konzumácii pečeného cesnaku pridajte zdravú stravu so zníženým obsahom tuku, sladkostí a cukru. Pridajte rýchlu, polhodinovú prechádzku aspoň trikrát týždenne. Vaše telo prejde ozdravným procesom a budete sa cítiť plní energie.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *