Týždenný jedálniček na chudnutie: Zdravé a cenovo dostupné recepty 7. apríl – 13. apríl 2025

zdrave jedlo
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Chcete schudnúť, jesť zdravo a pritom neminúť celú výplatu na jedlo? Máme pre vás týždenný jedálniček od pondelka 7. apríla do nedele 13. apríla 2025, ktorý je zostavený výživovým poradcom tak, aby vás zasýtil, podporil spaľovanie tukov a nevyžadoval drahé či exotické suroviny. Každé jedlo je jednoduché na prípravu a zvládne ho aj začiatočník.

Pondelok 7. apríl 2025

Raňajky: Ovsená kaša s jablkom a škoricou

Do hrnca dajte ½ hrnčeka ovsených vločiek, zalejte vodou alebo rastlinným mliekom, pridajte nakrájané jablko a štipku škorice. Varíme 5 minút. Dosladíme medom podľa chuti.

Desiata: Mrkva a hummus

2 väčšie mrkvy nakrájame na pásiky, podávame s 2 PL hummusu (kúpený alebo domáci z cíceru, tahini, cesnaku a olivového oleja).

Obed: Kuracie prsia s ryžou a brokolicou

Kuracie prsia osolíme, okoreníme a opečieme na panvici bez tuku. Podávame s dusenou brokolicou a ½ šálky varenej ryže.

Olovrant: Nízkotučný biely jogurt s ľanovými semienkami

Do jogurtu vmiešajte 1 ČL mletých ľanových semienok – výborný zdroj vlákniny a omega-3.

Večera: Tuniakový šalát

1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave, rukola, cherry paradajky, červená cibuľa a pár kvapiek citrónu.

Utorok 8. apríl 2025

Raňajky: Celozrnné toasty s avokádom a vajíčkom

Toasty potrieme roztlačeným avokádom, na každý dáme volské oko alebo natvrdo uvarené vajíčko.

Desiata: Jablko a hrsť orechov

1 stredné jablko + 10 nesolených vlašských orechov.

Obed: Cícerové kari s ryžou

Na panvici orestujeme cibuľu, cesnak, kari korenie, pridáme uvarený cícer a paradajky z konzervy. Podávame s hnedou ryžou.

Olovrant: Smoothie z banánu, špenátu a mandľového mlieka

Rozmixujte 1 banán, hrsť špenátu a 200 ml rastlinného mlieka.

Večera: Pečená cuketa s cottage syrom

Cuketu nakrájajte na kolieska, upečte v rúre, podávajte s cottage syrom a trochou čierneho korenia.

Streda 9. apríl 2025

Raňajky: Biely jogurt s ovocím a ovsenými vločkami

Do misky dajte 150 g jogurtu, 2 PL vločiek a ovocie podľa chuti (napr. čučoriedky).

Desiata: Hummus a uhorka

Uhorku nakrájame na kolieska, podávame s 2 PL hummusu.

Obed: Pečené morčacie mäso so zemiakmi a kapustou

Morčacie prsia osolíme a pečieme s trochou olivového oleja. Podávame s varenými zemiakmi a dusenou kyslou kapustou.

Olovrant: Banán a zelený čaj

Jednoduché a rýchle doplnenie energie bez cukrového výkyvu.

Večera: Zeleninová polievka s pohánkou

Uvarte koreňovú zeleninu, pridajte pohánku a dochuťte bylinkami.

Štvrtok 10. apríl 2025

Raňajky: Chia puding s malinami

Večer zmiešajte 2 PL chia semienok s 150 ml rastlinného mlieka, ráno pridajte čerstvé alebo mrazené maliny.

Desiata: Mrkva + grécky jogurt

Mrkvu nakrájajte a podávajte so 100 g gréckeho jogurtu.

Obed: Zeleninové rizoto

Na panvici orestujte cibuľu, pridajte ryžu, hrášok, mrkvu, cuketu, zalejte vývarom a duste do mäkka.

Olovrant: Ovocný šalát (jablko, pomaranč, kiwi)

Všetko nakrájajte, pokvapkajte citrónovou šťavou.

Večera: Vajcia na tvrdo s paradajkovým šalátom

2 vajcia uvarené na tvrdo + paradajky, olivový olej, bazalka.

Piatok 11. apríl 2025

Raňajky: Tvaroh s ovocím a medom

150 g nízkotučného tvarohu, 1 ČL medu a ovocie podľa sezóny.

Desiata: Oriešky a sušené ovocie

Hrsť nesolených mandlí + pár kúskov sušených marhúľ.

Obed: Losos na pare so zeleninou

Lososa uvaríme v pare alebo upečieme. Podávame s dusenou zeleninou (brokolica, mrkva, hrášok).

Olovrant: Celozrnný chlebík s tuniakom

1 krajíc chleba + tuniak vo vlastnej šťave a štipka horčice.

Večera: Zeleninová omeleta

Rozšľaháme 2 vajcia, pridáme papriku, špenát, opečieme na panvici bez tuku.

Sobota 12. apríl 2025

Raňajky: Ovsené palacinky s banánom

Zmiešajte 1 banán, 2 vajcia, 2 PL ovsených vločiek, opečte na panvici.

Desiata: Hruška a grécky jogurt

Jednoduché, svieže a sýte.

Obed: Kuracie soté s pohánkou

Kuracie kúsky orestujte s cibuľkou, cesnakom, paprikou. Podávajte s pohánkou.

Olovrant: Smoothie z lesného ovocia

Rozmixujte lesné ovocie, vodu alebo kefír.

Večera: Šalát z červenej repy a fetou

Uvarenú cviklu nakrájame, pridáme feta syr a rukolu.

Nedeľa 13. apríl 2025

Raňajky: Jogurt s granolou a ovocím

Do jogurtu primiešajte domácu granolu a čerstvé ovocie.

Desiata: Sušienky z ovsených vločiek (domáce)

Zmiešajte ovsené vločky, banán a trocha škorice. Upečte na 180°C na 10 minút.

Obed: Pečené tofu so zeleninou

Tofu nakrájajte, pečte s koreňovou zeleninou a dochuťte sójovou omáčkou.

Olovrant: Nízkotučný tvaroh s medom

100 g tvarohu + 1 ČL medu alebo škorice.

Večera: Polievka z červenej šošovice

Na olivovom oleji orestujte cibuľku, pridajte červenú šošovicu, mrkvu, cesnak, zalejte vývarom a varte 20 minút.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *