Ukrajinka ukázala, ako varia zemiaky rovno v sietke z obchodu. Je to úžasné

zemiaky v sietke
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Každý, kto nemá rád zemiaky, by sa mal prihlásiť! Som si istý, že tam nebude veľa rúk. Zemiaky sú taká chutná, vďačná a variabilná príloha, že si každý nájde niečo pre seba. Najčastejšie sa používajú varené, pečené, vyprážané alebo kaša. A určite existujú aj ďalšie spôsoby ich prípravy. Jediným negatívom je škrabanie a krájanie, ktoré zaberie nejaký čas a ktoré pri ryži alebo cestovinách odpadá.

Na internete však začala kolovať pomerne zaujímavá pomôcka, ktorú ocenia milovníci zemiakov a odporcovia ich škrabania. Môžete ho však použiť len vtedy, ak sa chystáte variť zemiakovú kašu alebo šúľance na obed.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Aktuálna mapa húb na Slovensku. Tu nazbierate plne košíky

Zemiaková kaša bez škrabania

Asi by vás to nenapadlo, ale ak si kúpite zemiaky v sieťovanom vrecku, môžete ich uvariť s celým obalom. Presne tak, ako ste si ich priniesli domov. Sieťka je dostatočne veľká na to, aby ste mohli zemiaky v sieťke pohodlne umyť. A potom ich aj s obalom vložíte do hrnca.

Ušetrí vám to veľa práce. Keď sú uvarené, jednoducho ich pretlačíte cez sieťku a von sa dostane len vnútro zemiakov. Šupka zostane bezpečne uväznená v sieťke.

Ako skladovať zemiaky

A ako správne skladovať zemiaky, aby zostali čo najdlhšie čerstvé? Ak ste ich kúpili v plastovom vrecku, doma ich vyberte, aby mohli voľne dýchať.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Státisíce Slovákov ani netušia, že môžu mať vyradené auto z evidencie. Jazdia bez dôležitého dokumentu

Aj keď sú špinavé, neumývajte ich skôr, ako sa ich rozhodnete uvariť. Špina ich chráni pred predčasným pokazením a mokré zemiaky by mohli začať plesnivieť.

Skladujte ich na chladnom a tmavom mieste, nie však v chladničke. Pri príliš nízkych teplotách sa škroby menia na cukry, čo nepriaznivo ovplyvní výslednú chuť hľúz. Na nečakane sladkých zemiakoch si pochutí len málo ľudí.

Dávajte si pozor na zelenú

Ak sú hľuzy zelené, pravdepodobne boli skladované na slnku. Väčšinou táto farba znamená len neškodné zvýšenie obsahu chlorofylu. Môže však znamenať aj zvýšenie obsahu toxickej zlúčeniny solanín, ktorá vo veľkých množstvách spôsobuje bolesti hlavy a nevoľnosť.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Slováci si na sviatky možno nakúpia. Vláda chystá zrušiť zatvorené obchody

Solanín sa koncentruje najmä v šupke a výhonkoch, takže ak ošúpete zemiak so zelenými škvrnami, zbavíte sa nebezpečenstva. Ak je však zelený celý, radšej ho vyhoďte. Okrem možných zdravotných komplikácií si na ňom ani nepochutnáte. Zvyčajne je horký.

Neskladujte zemiaky s cibuľou. Tá uvoľňuje plyn, ktorý zemiaky rýchlejšie znehodnotí.

Uvarili ste veľa zemiakov a nemali ste čas ich použiť? Žiadny problém, uvarené zemiaky môžete na rozdiel od surových zemiakov zamraziť vo vzduchotesnej nádobe.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *