V obchode si ich Slováci nevšímajú. Vyčistia vám črevá a brucho bude miznúť

otruby
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Presvedčili vás ovsené vločky, ale otrúb je príliš veľa? Vôbec nie. Tieto výrobky majú pomerne veľa spoločného. Otruby ponúkajú celý rad zdravotných výhod a uľahčujú chudnutie. Zistite, prečo sa ich oplatí konzumovať, a to nielen pri diéte.

Čo majú otruby a obilniny spoločné? Je to jednoducho vonkajší obal zrna, z ktorého sa vyrábajú vločky. Sú vedľajším produktom mletia pšenice, ovsa, raže alebo špaldy. Kedysi sa považovali za odpad, dnes sa považujú za zdravý a hodnotný produkt. Ukázalo sa, že práve v obale sa nachádza obrovské množstvo vlákniny, minerálov a vitamínov.

Široký výber

V obchodoch a na trhoch si môžete kúpiť rôzne druhy otrúb. Najbežnejšou voľbou sú pšeničné, ovsené a ražné. Majú podobné vlastnosti a všetky obsahujú vlákninu. V čom sa líšia? Pšeničné otruby sú najbohatšie na vlákninu, a preto sa odporúčajú najmä pri chudnutí. Ovsené otruby majú menej vlákniny, ale obsahujú cennú kyselinu linolovú. Na druhej strane raž podporuje srdce, pretože obsahuje draslík a horčík. Regulujú hypertenziu.

Užitočné pri diéte

Len čo začnete bojovať s nadváhou, slovo „vláknina“ sa vám vráti ako bumerang. Odborníci na výživu odporúčajú vyberať si výrobky, ktoré jej obsahujú veľa. A práve ona je najdôležitejšou zložkou otrúb, najmä pšeničných otrúb. Vláknina zabraňuje dlhšiemu pocitu hladu a vďaka nej nie je občerstvenie medzi jedlami tak lákavé. Aký je najjednoduchší spôsob, ako otruby zaradiť do jedál? Jednoducho ich pridajte do ranného jogurtu, džúsu alebo ovsenej kaše. Ich odporúčaná dávka je jedna až tri polievkové lyžice denne.

Množstvo nápadov

Keď si obľúbite ich chuť, otruby môžete použiť na mnoho ďalších spôsobov. Dôležité je, že pri zahrievaní alebo pečení nestrácajú svoje vlastnosti. Výborné sú, keď ich opečiete na panvici na šaláty alebo do šalátov. Môžete nimi posypať polievky a krémy. Sú vhodné do sladkého pečiva, napríklad do ovsených koláčov, ako aj do chleba. Možno ich pridať aj do vegetariánskych paštét a zemiakových placiek a sú vhodné na obaľovanie mäsových a zeleninových placiek. Môžu sa pridávať aj do müsli.

Črevá sa vám poďakujú

Otruby v strave zabezpečujú aj rýchlejší metabolizmus. Otruby robia veľa dobrého pre črevá. Vedci sa domnievajú, že môžu dokonca znížiť riziko vzniku rakoviny tohto orgánu. Otruby tiež ovplyvňujú vývoj prospešnej bakteriálnej flóry a reguláciu hladiny glukózy v krvi. Máte nadmerne vysoký cholesterol? Aj v tomto prípade sa oplatí vsadiť na otruby vo vašej strave.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *