Zjedzte dva klinčeky denne. Vaše telo sa vám poďakuje

klinceky kava
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Klinčeky, oddávna oceňované pre svoju charakteristickú vôňu a výraznú chuť, sú neodmysliteľnou súčasťou vianočného obdobia.

Ich využitie v kuchyni, najmä v perníkoch, varených vínach či kapustnici, vytvára sviatočnú atmosféru a prináša do domovov teplo. Tieto nenápadné kvetné púčiky však ponúkajú oveľa viac – nielen kulinársky, ale aj zdravotne.

Odkiaľ pochádzajú klinčeky?

História klinčekov siaha až do staroveku. Fragmenty tejto koreniny boli objavené v ruinách domov na území dnešnej Sýrie z obdobia okolo roku 1720 p.n.l. Ich skutočný triumf v Európe sa však začal v 16. storočí, keď Antonio de Abreu objavil indonézske Korenené ostrovy, odkiaľ sa tieto vzácne púčiky začali vyvážať.

Klinčeky, ktoré dnes poznáme, pochádzajú zo stromu klinčekovca. Najväčšie plantáže sa nachádzajú v Indonézii, Indii, na Srí Lanke a Zanzibare. Vďaka svojej intenzívnej vôni a bohatstvu výživných látok sa rýchlo stali jednou z najcennejších komodít v medzinárodnom obchode.

Vzácne zdravotné vlastnosti

Za výnimočné účinky klinčekov sú zodpovedné esenciálne oleje, najmä eugenol – prírodná zlúčenina so silnými antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami. Výskumy ukazujú, že eugenol účinne neutralizuje voľné radikály, podobne ako vitamín E, čím podporuje regeneráciu organizmu a spomaľuje proces starnutia.

Konzumácia dvoch klinčekov denne môže priniesť benefity, ako sú ochrana pred infekciami, úľava pri bolesti zubov či zlepšenie trávenia. Eugenol tiež podporuje liečbu žalúdočných vredov a zápalových ochorení kĺbov. Zaujímavosťou je, že pravidelné používanie tejto koreniny môže znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny.

Ako zaradiť klinčeky do každodenného jedálnička?

Klinčeky môžete pridávať do nápojov, dezertov, omáčok či jednoducho žuť celé, aby ste si osviežili dych a využili ich vlastnosti. Avšak pri konzumácii vo väčšom množstve by mali byť opatrní ľudia s potravinovými alergiami, deti, tehotné ženy a osoby užívajúce niektoré lieky. Bezpečná denná dávka sú maximálne štyri až šesť klinčekov.

Nielen korenina, ale aj liek

Aj keď sú klinčeky počas Vianoc stálicou v kuchyni, oplatí sa ich používať po celý rok. Sú prirodzeným spôsobom, ako podporiť imunitu, zlepšiť náladu a obohatiť stravu o vzácne antioxidanty.

V skratke

Klinčeky nie sú len aromatickou koreninou, ale aj prírodnou podporou zdravia. Vďaka obsahu eugenolu pôsobia protizápalovo, podporujú imunitu a pomáhajú bojovať proti voľným radikálom. Pravidelná, no striedma konzumácia tejto koreniny môže prispieť k zlepšeniu celkovej pohody a ochrane organizmu.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *