Slováci túto zeleninu ignorujú v obchodoch. Je to zázrak pre vašu pečeň

cakanka zelenina
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Ešte pred niekoľkými desaťročiami bola čakanka bežnou súčasťou slovenských kuchýň. Dnes ju však mnohí v obchode obchádzajú – najmä pre jej horkastú chuť.

cakanka zelenina

A pritom práve tá je kľúčom k jej liečivým účinkom. Čakanka totiž prirodzene podporuje činnosť pečene, zlepšuje trávenie a posilňuje imunitu – bez potreby drahých doplnkov výživy.

Skutočný dar pre pečeň a trávenie

Čakanka stimuluje tvorbu žlče a chráni pečeň pred stukovatením. Obsahuje len 17 kalórií na 100 gramov, čo z nej robí ideálne jedlo pri redukčnej diéte aj pri inzulínovej rezistencii.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Toto je najväčšia chyba pri vyprážaní rezňov. Stále ju robí veľa Slovákov

Je bohatá na inulín, prirodzený prebiotik, ktorý podporuje zdravú črevnú mikroflóru, zlepšuje trávenie a nepriamo odľahčuje aj pečeň. Navyše, laktukopikrín – látka zodpovedná za jej horkosť – pomáha rozkladať tuky a znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu LDL, čím prospieva aj srdcu a cievam.

Zabudnutá zelenina s dlhou sezónou

Sezóna čakanky trvá od októbra do apríla, no v obchodoch často ostáva nepovšimnutá. Moderné chute uprednostňujú jemnejšiu listovú zeleninu či rukolu, ale práve čakanka by si zaslúžila návrat na naše taniere. Je lokálna, výživná a dostupná aj počas zimných mesiacov, keď čerstvej zeleniny ubúda.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Slováci si túto zeleninu v obchode nevšímajú. Pomáha srdcu a tráveniu

Ako ju vybrať a pripraviť

Pri kúpe siahnite po pevných hlávkach bez hnedých škvŕn, s bledožltými končekmi listov. Skladujte ju v tme, pretože svetlo zintenzívňuje jej horkosť.

Ak ju chcete konzumovať surovú, kombinujte ju so sladšími ingredienciami – výborne ladí s pomarančom, hruškou, jablkom či medovým dressingom.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Ako dlho vydržia sušené a čerstvé huby? Správne skladovanie zachová ich chuť aj výživové hodnoty

Na zjemnenie chuti ju môžete na 30 minút namočiť do vody so soľou a citrónovou šťavou.

Výborne chutí aj grilovaná, dusená na masle s cesnakom alebo zapekaná so syrom. Teplo totiž prirodzene karamelizuje jej cukry a dodá jej jemnejšiu, takmer orieškovú príchuť.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok
📱 Súťaž o telefón v hodnote 1000€
👉 Sledujte náš Facebook

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *