Vajíčka sú potravina, ktorá pri správnom skladovaní vydrží pomerne dlho. Určite už viete, že sa neodporúča skladovať ich na dverách chladničky. Možno však neviete, že vajcia zostanú dlhšie čerstvé, ak sú uložené v správnej polohe.
Dôležitý spôsob skladovania
Vajcia sú cenným zdrojom bielkovín a fámy o ich škodlivom vplyve na cholesterol boli už niekoľkokrát vyvrátené. Platí pravidlo, že 4 vajcia denne sú dobré pre vaše zdravie. Až od vyššej dávky môžete vajcia spájať so zvýšením hladiny cholesterolu. Aby ste si mohli vajcia vychutnávať každý deň, je dôležité vedieť, ako ich správne skladovať. Nechcete predsa mať v chladničke pokazené vajcia.
Neumyté vajcia skladujte
Vajíčka je dobré skladovať neumyté, a to aj v prípade, že kupujete vajcia od farmárov, ktorí nemajú dokonale čisté škrupiny. Vajíčka uchovávajte v kartónovej škatuli a umiestnite ich na strednú policu chladničky. Na dverách chladničky sa neustále mení teplota a toto miesto nie je vhodné na skladovanie vajec.
Pri skladovaní vajec je dôležité obracať vajcia špičkou nadol, širším koncom nahor. Vajíčka v tejto polohe zostanú oveľa dlhšie čerstvé. Na širšom konci vajec je typická vzduchová bublina. Vajíčko má tendenciu skladovaním mierne vysychať a vzduchová bublina sa zväčšuje. Ak sa vajcia skladujú s bublinou v spodnej časti, bublina preniká nahor a ovplyvňuje súdržnosť bielka a žĺtka. Vzduchová bublina môže obsahovať baktérie, a ak sa vajcia skladujú v správnej polohe, bublina a žĺtok sa nedostanú do kontaktu.
Ako skontrolovať čerstvosť vajec
Prvá kontrola vajec sa vykonáva v obchode podľa dátumu spotreby. Doma skontrolujte, či vajcia nie sú prasknuté. Ak máte pochybnosti o čerstvosti vajec, vyskúšajte test ponorenia do pohára vody. Čerstvé vajce klesne na dno, vajce pripravené na konzumáciu sa bude držať v strede. Ak vajce vypláva na hladinu, rýchlo ho vyhoďte.