Dlho sa tvrdilo, že vajcia zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi a sú zdraviu škodlivé. Dnes však štúdie potvrdzujú, že sú veľmi zdravé. Už 2 vajcia denne dokážu pre vaše telo urobiť zázraky. Dokonca sa nemusíte obávať ani cholesterolu v žĺtku.
Vajíčka a telu prospešné látky
Vedci dnes už dokázali, že konzumácia vajec nevedie k vyššej hladine cholesterolu a naopak, chráni nás pred rizikom vzniku srdcových ochorení. Nová bezpečná hranica sú 2 vajcia denne, pretože strava by mala byť pestrá a potom si môžete dopriať aj iné zdravé potraviny.
Vajcia ako zdroj cenných látok
Vajcia obsahujú veľa kvalitných bielkovín, vitamínov, minerálov a ďalších veľmi prospešných živín. Napríklad vitamíny A, B, D, E a K, minerálne látky ako vápnik, draslík, fosfor a horčík, ako aj omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre správnu funkciu mozgu, zdravie srdca a ciev a dobrý zrak. Antioxidanty vo vajciach chránia oči pred poškodením spôsobeným slnečným žiarením a zabraňujú vzniku šedého zákalu.
Vajcia pomáhajú pri chudnutí
Vajíčka sú vhodnou súčasťou redukčných diét, pretože zasýtia na dlhý čas a zároveň sa po nich nepriberá. V jednom stredne veľkom vajci je približne 70 kalórií, takže namiesto ranného chleba so salámou by ste si mali dať vajce na mäkko alebo natvrdo. Športovci začínajú deň omeletou z vaječného bielka kvôli bielkovinám a na podporu rastu svalov. Nezabúdajte však na vaječné žĺtky, ktoré obsahujú veľa cenných látok.
Zdravá príprava vajec
Kupujte aj vajcia od sliepok z voľného chovu, ktoré sú z výživového hľadiska rozhodne oveľa lepšie ako vajcia z bezklietkových chovov. Zamerajte sa tiež na vhodný a predovšetkým zdravší spôsob ich prípravy a konzumácie. Vajcia uvarené na mäkko, natvrdo alebo pošírované majú oveľa nižšiu kalorickú hodnotu ako vyprážané alebo miešané vajcia či omelety. Na vyprážanie si vyberte olej stabilný pri vysokých teplotách. Kombinujte ich so zeleninou s vysokým obsahom vlákniny a vitamínov a minerálov.