Najhoršia chyba pri špargli. Stratí svoju pevnosť, chuť a všetky hodnoty

spargla
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Špargľa, nazývaná aj zelené zlato jari, sa opäť dostáva do popredia na trhoch aj v domácich kuchyniach. Jej svieža chuť, jednoduchá príprava a široké možnosti využitia z nej robia neodmysliteľnú súčasť jarného jedálnička. No aby ste si ju skutočne vychutnali, je dobré poznať pár zásad, ktoré rozhodujú o tom, či sa zamilujete na prvý hlt – alebo sa k špargli už nevrátite.

Zelená alebo biela? Dôležitý je prístup k príprave

Aj keď zelená a biela špargľa pochádzajú z tej istej rastliny, ich pestovanie i spracovanie sa výrazne líši – a s tým aj spôsob ich prípravy.

Zelená špargľa si zachováva prirodzenú jemnú horkosť a charakteristickú „trávnatú“ príchuť. Pred varením ju netreba šúpať – stačí odrezať alebo odlomiť zdrevnatené konce. Vďaka svojej jemnejšej štruktúre je ideálna na rýchlu tepelnú úpravu.

Biela špargľa, pestovaná bez prístupu svetla, je vláknitejšia a tuhšia. Z tohto dôvodu ju treba vždy ošúpať škrabkou na zeleninu. Jej chuť je menej intenzívna, mierne sladkastá a krémová, čo ju robí ideálnou do polievok či jemných príloh.

Varíme správne: Menej je viac

Mnohí robia chybu v tom, že špargľu príliš dlho varia, čo vedie k mäkkej, nevýraznej kaši. Najlepší spôsob, ako zachovať jej sviežosť a chuť, je variť ju vertikálne – teda postaviť ju v hrnci tak, aby hlavičky zostali nad vodou a jemne sa sparili iba parou. To platí najmä pre zelenú špargľu.

Časy varenia:

  • Zelená špargľa: 4–10 minút v závislosti od hrúbky
  • Biela špargľa: 7–15 minút

Malý trik, ktorý môže výrazne zlepšiť chuť, je pridať do vody štipku cukru. Ten zmierni prirodzenú horkosť a zároveň zvýrazní sladkasté tóny tejto zeleniny.

Po dovarení špargľu okamžite prepláchnite studenou vodou – tým zastavíte proces varenia a zachováte sviežu farbu aj chrumkavosť.

Univerzálny poklad v kuchyni

Špargľa sa uplatní naozaj všestranne. Na raňajky ju môžete podávať s pošírovaným vajíčkom a holandskou omáčkou, na obed zas ako prílohu k cestovinám či ako súčasť ľahkej jarné polievky. Pripraviť sa dá na pare, na grile aj na panvici – stačí pár minút a jedlo je hotové.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *