Osviežuje, zoštíhľuje a posilňuje imunitu. „Vidiecku limonádu“ milovali už naše babičky

kyselka napoj drink
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Za oknom sa otepľuje a leto sa rýchlo blíži. V dôsledku toho čoraz častejšie premýšľame, ako sa rýchlo a bezpečne zbaviť nadváhy. Pomocou „vidieckej limonády“, ktorá zároveň dokonale hydratuje naše telo a posilňuje imunitu. Čo je to za zdraviu prospešný nápoj a aké má vlastnosti?

Čo je to „vidiecka limonáda“? Naše babičky ju milovali

„Vidiecka limonáda“ je názov, ktorý používame so štipkou soli, pretože v zložení tohto nápoja nenájdete žiadne citróny. Nevznikla však z ničoho nič! Tento nápoj, rovnako ako limonáda, je výborným prostriedkom na uhasenie smädu a zlepšenie nálady.

Z tohto dôvodu sa často konzumoval počas práce v teréne. Zaujímavosťou je, že pôvodne to bol sedliacky nápoj, ale počas vlády kráľa Vladislava Jagelovského sa objavil na stoloch šľachty. Dnes opäť začíname oceňovať jeho jedinečnú chuť a zdravotné vlastnosti.

Nápoj, o ktorom je reč, je kyslý chlieb.

Chlebová kyselka – čo to je a ako sa vyrába?

Chlebová kyselka sa vyrába kvasením chleba s cukrom a kvasnicami. Vďaka vznikajúcim baktériám mliečneho kvasenia je chlebová kyselina skvelým prírodným probiotikom. Má sladkokyslú chuť s nádychom horkosti a výraznú vôňu obilnín a pečeného chleba.

Jej príprava je veľmi jednoduchá. Prvým krokom je nalámať kúsky chleba a vložiť ich do misky. Potom sa pridá cukor, ktorý bude živinou pre kvasinky, čo sú prírodné kvasiace organizmy. Tie rozkladajú cukor v chlebe a premieňajú ho na chlebovú kyselinu a iné organické zlúčeniny.

Nádoba so zmesou sa ponechá na teplom mieste na určitý čas, aby kvasinky mohli uskutočniť proces kvasenia. Kvasenie zvyčajne trvá 2 až 3 dni v závislosti od preferovanej chuti a konzistencie chlebovej kyseliny.

Prečo by ste mali piť chlebovú kyselku. Je to skutočný posilňovač zdravia

Chlebová kyslina je bohatým zdrojom:

  • vitamínov skupiny B, ktoré podporujú fungovanie nervového systému, a dvoch vitamínov s antioxidačnými vlastnosťami,
  • vitamínu E, ktorý chráni bunky pred predčasným starnutím,
  • vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu organizmu.
  • Kyselina chlebová okrem toho obsahuje dva minerály, zinok a selén, ktoré majú tiež imunitu posilňujúce vlastnosti.

Pravidelná konzumácia chlebovej kysliny posilňuje imunitu aj vďaka prítomnosti bacilov mliečneho kvasenia, ktoré pôsobia ako probiotiká, zlepšujú zdravie črevnej mikroflóry a posilňujú schopnosť organizmu bojovať proti patogénnym mikroorganizmom.

Kyselinu chlebovú možno nazvať „porciou čistého zdravia“, pretože zlepšuje stav prirodzenej črevnej mikroflóry, čo sa prejavuje v zlepšení metabolizmu a metabolických procesov. Odporúča sa pri problémoch s trávením, prekyslení a syndróme dráždivého čreva. Okrem toho má priaznivý vplyv na srdce a obehový systém.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

One Reply to “Osviežuje, zoštíhľuje a posilňuje imunitu. „Vidiecku limonádu“ milovali už naše babičky”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *