Pestujte si v zime uhorky na okne. Budú chutnejšie ako tie z obchodu

uhorky
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Kúpené uhorky v obchode sú počas zimy zvyčajne bez chuti. Vzdávame sa ich kúpy, pretože cena v pomere ku kvalite je dosť neadekvátna. Mali by sme počkať do ďalšej sezóny, aby sme si opäť vychutnali ich chuť? No, nie. Uhorky si môžete v zime vypestovať na parapete a my vám povieme, ako na to.

Čerstvé uhorky v zime nie sú žiadna sranda, stačí si to dobre naplánovať a budete mať dostatok plodov. Pestovanie tejto zeleniny doma sa môže zdať nemožné, ale my to dokonale zvládneme. Stačí, ak si dáte trochu práce s tým, aby ste im zabezpečili správne podmienky na rast. Nižšie vám krok za krokom vysvetlíme, ako na to.

Je každý druh uhorky vhodný na pestovanie doma?

Ak si chcete vytvoriť minizáhony na parapete, je nevyhnutné zaobstarať si správne semená. Nie všetky sú vhodné, pretože zimné podmienky sú rozhodne náročnejšie a nehovoríme len o nízkych teplotách. Hlavným problémom je nedostatok opeľovačov, ktorí by prenášali peľ z kvetov. Rozhodnite sa pre partenokarpické semená, ktorých kvety nevyžadujú opelenie. Oplatí sa tiež prečítať si, aké podmienky sú pre danú rastlinu priaznivé. V zime sú dni krátke, preto na to pamätajte. Najlepšie odrody, ktoré dokážu priniesť plody, sú: Dar alebo Partner F1.

Ako pestovať uhorky v zime? Dbajte na miesto a hnojenie

Miesto s uhorkami musí byť dobre oslnené, bez prievanu a vetra. Uhorkám nebude vadiť svetelný tieň, pokiaľ ich začnete ožarovať špeciálnymi červenými a modrými lampami, ako aj ultrafialovým a infračerveným žiarením. Práve tieto vlny pomôžu uskutočniť fotosyntézu v listoch. Úrodná, priepustná pôda a vysoká teplota 20-24 stupňov sú základné životné podmienky, ktoré musíte zelenine zabezpečiť. Listy postriekajte hmlou a pôdu zalievajte teplou vodou len vtedy, keď je naozaj suchá. Každých štrnásť dní zalejte pôdu zmesou z obchodu alebo zmesou, ktorú si pripravíte doma. Stačí, ak v litri prevarenej vody rozpustíte čajovú lyžičku kurkumy a polievkovú lyžicu jedlej sódy. Zmes odložte na dve hodiny a potom ju zrieďte v troch litroch prevarenej vody.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *