Vzhľadom na krátku dobu trvanlivosti sme všetci aspoň raz uvažovali o tom, ako udržať chlieb dlhšie čerstvý. Ak sa váš nedávno kúpený bochník stal gumovým alebo tvrdým, nič nie je stratené. Pomôže vám jednoduchý trik.
Od džemu na toastoch až po chrumkavé polievkové žemle. Čerstvý chlieb je základom jedla v mnohých domácnostiach. Napriek jeho univerzálnosti sa však niekedy stane, že bochník začne chradnúť skôr, ako ho stihnete spotrebovať. Našťastie, spoľahlivé domáce triky pomôžu aj v tomto prípade.
Ako predĺžite čerstvosť chleba a zachováte jeho chuť? Pomôže vám jednoduchý trik
Ak neradi vyhadzujete zvyšky stvrdnutého a zatuchnutého chleba, existuje dômyselný a jednoduchý spôsob, ako udržať chlieb dlhšie čerstvý. Všetko vďaka cenným vlastnostiam jabĺk. Šťava, ktorú obsahuje, zabezpečí, že váš chlieb nebude gumový už niekoľko hodín po tom, čo ste si ho kúpili, a nebude zatuchnutý už na druhý deň, čím si udrží vlhkosť až 2 týždne.
Nakrájané jablko vložte do chlebníka alebo na iné miesto, kde skladujete chlieb. Môžete použiť aj jablkové šupky. Nezabudnite ovocie pravidelne vymieňať, aby nevznikla pleseň.
Ako udržať chlieb dlhšie čerstvý? Záleží na tom, kde chlieb skladujete
Chlieb zohráva v našom kulinárskom svete dôležitú úlohu. Dávka čerstvého chleba má však určitú dobu trvanlivosti, po ktorej prekročení sa môže stať nepožívateľným a zatuchnutým. Pôsobenie vzdušnej vlhkosti a tepla môže len urýchliť proces kryštalizácie škrobu obsiahnutého v chlebe. Môže tiež podporiť rast plesní a baktérií.
Preto je dôležité správne ho skladovať od okamihu nákupu alebo upečenia. Tu je niekoľko spôsobov, ako predĺžiť trvanlivosť chleba:
Neskladujte chlieb v chladničke. Môže to urýchliť proces degradácie škrobu a straty vlhkosti, čo spôsobí, že chlieb sčernie.
Chlieb zabaľte do fólie alebo uzatvárateľného plastového vrecka. Dôvod? Aj malá vlhkosť rýchlo vedie k vzniku plesní.
Umiestnením bochníka do pekárne sa vytvorí prostredie, ktoré vyváži vlhkosť potrebnú pre mäkký vnútrajšok a cirkuláciu vzduchu.
Mrazenie chleba môže zabrániť jeho sčernaniu, pretože môže zabrániť degradácii škrobu a udržať chlieb v stabilnom stave. Pred vložením chleba do mrazničky ho nezabudnite zabaliť do fólie.