Týždenný jedálniček na chudnutie: Jedzte zdravo, chutne a lacno (16. – 22. december 2024)

chudnutie jedlo recepty
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Chcete schudnúť, zdravo sa stravovať a nezruinovať si rozpočet? Tento jedálniček na celý týždeň vám ukáže, že to ide. Obsahuje jednoduché recepty na každý deň, ktoré zvládne pripraviť aj začiatočník. Jedlá sú vyvážené, plné živín a zároveň chutné.

Pondelok

Raňajky: Ovsená kaša s banánom a škoricou

  • Príprava: V hrnci zohrejte 250 ml vody alebo nízkotučného mlieka, pridajte 50 g ovsených vločiek a miešajte, kým kaša nezhustne. Pridajte nakrájaný banán a štipku škorice.

Desiata: Grécky jogurt s hrsťou orechov

  • Tip: Zvoľte jogurt bez cukru a pridajte 10–15 g nasekaných vlašských alebo lieskových orechov.

Obed: Kuracie prsia na prírodno s dusenou zeleninou a zemiakmi

  • Príprava: Kuracie prsia (120 g) okoreňte, orestujte na lyžičke olivového oleja a podávajte s dusenou mrkvou, brokolicou a 150 g varených zemiakov.

Olovrant: Plátok celozrnného chleba s avokádom

  • Príprava: Celozrnný chlieb potrite roztlačeným avokádom, dochuťte soľou a kvapkou citrónovej šťavy.

Večera: Šalát s tuniakom a vajíčkom

  • Príprava: Nakrájajte ľadový šalát, uhorku a paradajky, pridajte konzervu tuniaka vo vlastnej šťave a jedno natvrdo uvarené vajce. Dochutíme citrónovou šťavou a štipkou soli.

Utorok

Raňajky: Smoothie z lesného ovocia

  • Príprava: Rozmixujte 200 ml nízkotučného mlieka alebo rastlinného nápoja s 100 g mrazeného lesného ovocia, ½ banánu a lyžičkou chia semienok.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
5 vecí, ktoré jesť na raňajky, aby ste posilnili vaše srdce

Desiata: Jablko a hrsť mandlí

  • Tip: Vyberte si čerstvé, chrumkavé jablko a pridajte 10–15 g nesolených mandlí.

Obed: Pečené morčacie stehno s pohánkou a kapustou

  • Príprava: Morčacie stehno okoreňte, vložte do rúry a pečte pri 180 °C asi 40 minút. Podávajte s 50 g uvarenej pohánky a dusenou kapustou.

Olovrant: Nízkotučný tvaroh s medom

  • Príprava: Do 150 g tvarohu pridajte lyžičku medu a premiešajte.

Večera: Cuketové rezance s paradajkovou omáčkou

  • Príprava: Cuketu nakrájajte na tenké pásiky (spiralizérom alebo škrabkou) a krátko poduste na olivovom oleji. Podávajte s paradajkovou omáčkou a posypte lyžičkou strúhaného syra.

Streda

Raňajky: Celozrnné toasty s arašidovým maslom a banánom

  • Príprava: Dva plátky celozrnného toastu potrite 100 % arašidovým maslom a pridajte plátky banánu.

Desiata: Šálka kefíru a mrkva

  • Tip: Kefír podporuje trávenie, a chrumkavá mrkva dodá pocit sýtosti.

Obed: Pečený losos s ryžou a špenátom

  • Príprava: Lososa (150 g) osolte, okoreňte, zabaľte do alobalu a pečte 20 minút pri 180 °C. Podávajte s 50 g uvarenej ryže a duseným špenátom.

Olovrant: Hummus s mrkvovými tyčinkami

  • Príprava: Nakrájajte mrkvu na pásiky a podávajte s 2 lyžicami hummusu.

Večera: Pečená zelenina s cottage syrom

  • Príprava: Na plech dajte nakrájanú cuketu, baklažán, papriku a cibuľu. Pokvapkajte olivovým olejom, pečte 25 minút pri 180 °C a podávajte s cottage syrom.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Najhoršia prísada do kávy, ktorú si tam dáva veľa Slovákov

Štvrtok

Raňajky: Tvarohová nátierka s reďkovkou a celozrnným pečivom

  • Príprava: Zmiešajte 150 g nízkotučného tvarohu s nasekanou reďkovkou, osolte a natrite na celozrnný chlieb.

Desiata: Pomaranč a hrsť orechov

  • Tip: Vitamín C z pomaranča vás nabije energiou, orechy zase zasýtia.

Obed: Kuracie prsia na bylinkách s bulgurom

  • Príprava: Kuracie prsia opečte s bylinkami (napr. tymián, bazalka) na lyžičke olivového oleja. Podávajte s 50 g uvareného bulguru a čerstvou zeleninou.

Olovrant: Jogurt s čučoriedkami

  • Príprava: Do gréckeho jogurtu pridajte 100 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok.

Večera: Cícerový šalát

  • Príprava: Zmiešajte konzervovaný cícer, nakrájanú papriku, uhorku, paradajky a trošku olivového oleja. Dochutíme citrónom a bylinkami.

Piatok

Raňajky: Vajcia na mäkko s celozrnným chlebom

  • Príprava: Vajcia varte 6 minút, aby boli na mäkko, podávajte s celozrnným pečivom a plátkom uhorky.

Desiata: Hruška a hrsť slnečnicových semienok

  • Tip: Hruška je sladká, a slnečnicové semienka pridajú zdravé tuky.

Obed: Tekvicová polievka s krutónmi

  • Príprava: Na olivovom oleji orestujte cibuľu, pridajte nakrájanú tekvicu, zalejte vodou, uvarte domäkka a rozmixujte. Dochutíme soľou, škoricou a podávame s celozrnnými krutónmi.

Olovrant: Plátok syra a paradajka

  • Príprava: Nakrájajte tvrdý syr na plátky, podávajte s čerstvou paradajkou.

Večera: Šalát s grilovaným kuracím mäsom

  • Príprava: Kuracie mäso ugrilujte, nakrájajte na kúsky a zmiešajte s rukolou, paradajkami, uhorkou a troškou olivového oleja.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Najzdravšia zelenina na svete, ktorú v obchodoch obchádzame

Sobota

Raňajky: Ovsené vločky s jogurtom a medom

  • Príprava: Zmiešajte 50 g ovsených vločiek s nízkotučným jogurtom a pridajte lyžičku medu.

Desiata: Banán a hrsť orechov

  • Tip: Kombinácia banánu a orechov je ideálnou rýchlou desiatou.

Obed: Šošovicový prívarok s vajíčkom

  • Príprava: Uvarte červenú šošovicu, pridajte trošku mlieka, cesnak a zahustite múkou. Podávajte s vajíčkom natvrdo.

Olovrant: Nízkotučný syr a mrkva

  • Príprava: Nakrájajte syr na plátky a jedzte s čerstvou mrkvou.

Večera: Zapekaný karfiol

  • Príprava: Uvarený karfiol dajte do zapekacej misy, posypte strúhaným syrom a pečte 15 minút pri 180 °C.

Nedeľa

Raňajky: Tofu miešané „vajíčka“

  • Príprava: Tofu roztlačte vidličkou, orestujte na olivovom oleji s kurkumou, paprikou a pridajte zeleninu podľa chuti.

Desiata: Kiwi a hrsť mandlí

  • Tip: Kiwi je plné vitamínov a mandle zaženú hlad.

Obed: Rybie filé so zeleninovým pyré

  • Príprava: Rybu upečte v rúre a podávajte s pyré z mrkvy a zemiakov (rozmixujte s troškou masla).

Olovrant: Cottage syr s reďkovkou

  • Príprava: Nakrájajte reďkovku na kúsky a zmiešajte s cottage syrom.

Večera: Cuketové placky

  • Príprava: Nastrúhajte cuketu, pridajte vajce, trošku múky, soľ a upečte placky na suchej panvici

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *