Týždenný zdravý jedálniček na chudnutie: 13. január – 19. január 2025

jedlo zdrave
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Hľadáte spôsob, ako schudnúť, zdravo sa stravovať a nezruinovať svoj rozpočet? Tento jedálniček vám poskytne inšpiráciu na každý deň. Recepty sú jednoduché, chutné a zvládne ich pripraviť aj začiatočník. Nechajte sa inšpirovať a vyrazte na cestu k zdravšiemu ja.

Pondelok

Raňajky: Ovsená kaša s jablkom a škoricou

  • Príprava: 50 g ovsených vločiek zalejte 200 ml vody alebo nízkotučného mlieka a povarte 5 minút. Pridajte nastrúhané jablko, štipku škorice a pár kvapiek medu.

Desiata: Grécky jogurt s vlašskými orechmi

  • Príprava: 150 g bieleho gréckeho jogurtu (max. 3 % tuku) posypte 10 g nasekaných orechov.

Obed: Kuracie prsia na prírodno s dusenou zeleninou

  • Príprava: Kuracie prsia osolte, okoreňte a orestujte na olivovom oleji. Podávajte s dusenou brokolicou, mrkvou a hráškom. Príloha: 50 g celozrnnej ryže.

Olovrant: Mrkvové tyčinky s hummusom

  • Príprava: Nakrájajte mrkvu na tyčinky a podávajte s 50 g hummusu.

Večera: Vajíčkový šalát s rukolou

  • Príprava: Dve natvrdo uvarené vajcia nakrájajte na kúsky, zmiešajte s rukolou, paradajkami a kvapkou citrónovej šťavy.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Jedenie horčice má obrovské benefity pre zdravie. Už jedna lyžička urobí toto

Utorok

Raňajky: Smoothie z banánu a špenátu

  • Príprava: Mixujte 1 banán, hrsť čerstvého špenátu, 200 ml vody a trochu citrónovej šťavy.

Desiata: Jablko s mandľami

  • Príprava: Nakrájajte jedno jablko a podávajte s 10 mandľami.

Obed: Pečená treska so zemiakmi a zeleným šalátom

  • Príprava: Tresku posypte bylinkami, pokvapkajte citrónovou šťavou a pečte 20 minút pri 180 °C. Podávajte so zemiakmi varenými v šupke a zeleným šalátom s olivovým olejom.

Olovrant: Biely tvaroh s čučoriedkami

  • Príprava: 100 g nízkotučného tvarohu zmiešajte s čerstvými čučoriedkami.

Večera: Cícerový šalát

  • Príprava: Konzervovaný cícer prepláchnite, pridajte uhorku, cherry paradajky, petržlenovú vňať a olivový olej.

Streda

Raňajky: Ráno na celozrnnom chlebe

  • Príprava: Jeden plátok celozrnného chleba potrite nízkotučným tvarohom, pridajte plátky uhorky a reďkovky.

Desiata: Hruška

  • Jednoduché a zdravé občerstvenie na cesty.

Obed: Morčacie soté s pohánkou

  • Príprava: Nakrájané morčacie prsia orestujte s cibuľou a paprikou. Podávajte s 50 g uvarenej pohánky.

Olovrant: Šalát z kyslej kapusty

  • Príprava: Kyslú kapustu zmiešajte s trochou olivového oleja a postrúhanou mrkvou.

Večera: Grilovaná cuketa s cottage cheesom

  • Príprava: Cuketu nakrájajte na kolieska, opečte na panvici bez tuku a podávajte s 100 g cottage cheesu.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Maximálna imunita s cesnakovou vodou. Tu je návod, ako na to

Štvrtok

Raňajky: Chia puding s malinami

  • Príprava: 2 lyžice chia semienok zalejte 150 ml nízkotučného mlieka, nechajte odstáť cez noc a ráno pridajte maliny.

Desiata: Banán

  • Ideálne rýchle občerstvenie plné energie.

Obed: Šošovicový prívarok s vajíčkom

  • Príprava: Uvarte červenú šošovicu s bobkovým listom, zahustite trochou múky a mlieka. Podávajte s vareným vajíčkom.

Olovrant: Jogurt s ovsenými vločkami

  • Príprava: Zmiešajte 150 g bieleho jogurtu s lyžicou ovsených vločiek.

Večera: Cuketové placky

  • Príprava: Nastrúhanú cuketu zmiešajte s vajíčkom, štipkou múky a pečte na panvici bez tuku.

Piatok

Raňajky: Vaječná omeleta s petržlenovou vňaťou

  • Príprava: Dve vajcia vyšľahajte, pridajte vňať a opečte na nepriľnavej panvici.

Desiata: Malý pomaranč

  • Skvelá dávka vitamínu C.

Obed: Hovädzí vývar s celozrnnými rezancami

  • Príprava: Silný hovädzí vývar podávajte s varenou zeleninou a celozrnnými rezancami.

Olovrant: Tvarohová nátierka s paprikou

  • Príprava: Tvaroh zmiešajte s jemne nakrájanou paprikou a natrite na celozrnný chlieb.

Večera: Šalát s tofu

  • Príprava: Tofu opečte na panvici, pridajte do šalátu z listovej zeleniny, paradajok a uhorky.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Nerobte túto chybu v sprche pred spaním. Budete mať nekvalitný spánok

Sobota

Raňajky: Ovsené palacinky

  • Príprava: 50 g ovsených vločiek zmixujte s vajíčkom a trochou mlieka. Na panvici upečte malé palacinky a podávajte s trochou medu.

Desiata: Kiwi s mandľami

  • Jednoduché a osviežujúce.

Obed: Pečené kuracie stehná so zemiakovo-mrkvovým pyré

  • Príprava: Kuracie stehná osolte, okoreňte a pečte 30 minút. Pyré pripravte zo zemiakov a mrkvy zmixovaných s trochou mlieka.

Olovrant: Cherry paradajky

  • Rýchla a zdravá chuťovka.

Večera: Pečený baklažán s cesnakovým dresingom

  • Príprava: Baklažán prekrojte, potrite olivovým olejom, osoľte a pečte. Podávajte s dresingom z bieleho jogurtu a cesnaku.

Nedeľa

Raňajky: Celozrnný toast s avokádom

  • Príprava: Avokádo roztlačte vidličkou, dochuťte citrónovou šťavou a natrite na celozrnný toast.

Desiata: Čerstvá mrkva

  • Perfektné na chrumkanie medzi jedlami.

Obed: Pečený losos s quinou

  • Príprava: Lososa pokvapkajte citrónovou šťavou a pečte 15 minút. Podávajte s quinoou a grilovanou zeleninou.

Olovrant: Kefír

  • Zdravý a ľahký olovrant.

Večera: Kapustové placky

  • Príprava: Kapustu nastrúhajte, zmiešajte s vajíčkom a pečte na nepriľnavej panvici.

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *