Týždenný zdravý jedálniček na chudnutie: 6. január – 12. január 2025

zdrave jedlo
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Plánovanie zdravého jedálnička nemusí byť komplikované ani drahé. Tento týždenný jedálniček je navrhnutý tak, aby podporil chudnutie, zlepšil vaše zdravie a poskytol vám dostatok energie na každý deň. Obsahuje jednoduché a cenovo dostupné recepty, ktoré zvládne pripraviť aj menej skúsený kuchár.

Pondelok

Raňajky:
Ovsená kaša s banánom a škoricou

  • V hrnci zohrejte 200 ml vody alebo nízkotučného mlieka. Pridajte 50 g ovsených vločiek, povarte do zhustnutia a ozdobte nakrájaným banánom a štipkou škorice.

Desiata:
Jablko a hrsť orechov

  • Nakrájajte jablko na plátky a doplňte ho 20 g vlašských alebo mandlí.

Obed:
Kuracie prsia s ryžou a brokolicou

  • Kuracie prsia (120 g) opečte na panvici s kvapkou olivového oleja. Podávajte s 50 g uvarenej naturálnej ryže a dusenou brokolicou.

Olovrant:
Nízkotučný tvaroh s medom

  • Vymiešajte 100 g nízkotučného tvarohu s lyžičkou medu.

Večera:
Šalát s vajíčkom a tuniakom

  • Nakrájajte ľadový šalát, pridajte nakrájané vajíčko natvrdo a konzervu tuniaka vo vlastnej šťave. Zakvapkajte citrónovou šťavou.

Utorok

Raňajky:
Chia puding s ovocím

  • Večer premiešajte 2 PL chia semienok s 200 ml mandľového mlieka a nechajte cez noc v chladničke. Ráno pridajte čerstvé ovocie.

Desiata:
Mrkvové tyčinky s hummusom

  • Nakrájajte mrkvu na pásiky a namáčajte ju do 50 g hummusu.

Obed:
Morčacie mäso s pečenou zeleninou

  • Morčacie mäso (150 g) ochuťte bylinkami a upečte v rúre spolu so zeleninou (mrkva, cuketa, paprika). Pečte na 180 °C cca 25 minút.

Olovrant:
Nízkotučný jogurt s chia semienkami

  • Do jogurtu primiešajte 1 ČL chia semienok a nechajte chvíľu napučať.

Večera:
Celozrnný chlieb s avokádovou nátierkou

  • Rozpučte polovicu avokáda, pridajte štipku soli a citrónovej šťavy. Natrite na 1 plátok celozrnného chleba.

Streda

Raňajky:
Smoothie zo špenátu, banánu a mandľového mlieka

  • Rozmixujte 1 banán, hrsť čerstvého špenátu a 200 ml mandľového mlieka.

Desiata:
Hrsť sušeného ovocia (nesladeného)

  • Ideálne sú sušené marhule alebo slivky (30 g).

Obed:
Grilovaný losos s quinou a špargľou

  • Lososa (150 g) ugrilujte na panvici. Podávajte s 50 g uvarenej quinoy a dusenou špargľou.

Olovrant:
Paprikové pásiky s cottage cheese

  • Nakrájajte červenú papriku a namáčajte ju do 100 g cottage cheese.

Večera:
Zeleninová polievka

  • Do hrnca dajte 1 mrkvu, 1 zemiak, kúsok zeleru, cesnak a varte do mäkka. Rozmixujte na krém a pridajte kvapku olivového oleja.

Štvrtok

Raňajky:
Tvaroh s čerstvým ovocím

  • Zmiešajte 100 g nízkotučného tvarohu s nakrájanými jahodami alebo lesnými plodmi.

Desiata:
Grapefruit

  • Rozdeľte grapefruit na mesiačiky a vychutnajte si ho čerstvý.

Obed:
Šošovicový šalát

  • Uvarte 100 g šošovice, pridajte nasekanú uhorku, rajčinu a citrónovú šťavu. Ochuťte soľou a čiernym korením.

Olovrant:
Pohár kefíru

  • Vypite 200 ml nízkotučného kefíru.

Večera:
Omeleta so šampiňónmi

  • Rozšľahajte 2 vajcia, pridajte nakrájané šampiňóny a upečte na nepriľnavej panvici.

Piatok

Raňajky:
Celozrnný toast s arašidovým maslom a banánom

  • Natrite celozrnný toast 1 ČL arašidového masla a pridajte plátky banánu.

Desiata:
Uhorka s hummusom

  • Nakrájajte uhorku a servírujte ju s 50 g hummusu.

Obed:
Kurací vývar s celozrnnými rezancami

  • Pripravte klasický kurací vývar a namiesto bielej múky použite celozrnné rezance.

Olovrant:
Čerstvý ananás

  • Nakrájajte 100 g čerstvého ananásu.

Večera:
Pečené tofu so zeleninou

  • Tofu (100 g) upečte v rúre so zeleninou (cuketa, paprika, baklažán). Dochuťte sójovou omáčkou.

Sobota

Raňajky:
Ovsené vločky s jablkom a medom

  • Zalejte 50 g ovsených vločiek horúcou vodou, pridajte nastrúhané jablko a lyžičku medu.

Desiata:
Hrsť nesolených orechov

  • Zvoľte mandle alebo lieskovce (20 g).

Obed:
Grilované kuracie prsia s batátmi

  • Kuracie prsia ugrilujte na panvici a podávajte s 100 g pečených batátov.

Olovrant:
Nízkotučný biely jogurt

  • Konzumujte 150 g čistého bieleho jogurtu.

Večera:
Celozrnná tortilla s čerstvou zeleninou

  • Naplňte celozrnnú tortillu nakrájanou zeleninou (paradajky, šalát, paprika) a pridajte lyžicu cottage cheese.

Nedeľa

Raňajky:
Vajíčka na mäkko s celozrnným pečivom

  • Uvarte 2 vajíčka na mäkko a podávajte s kúskom celozrnného pečiva.

Desiata:
Čerstvé bobuľové ovocie

  • Zvoľte maliny, čučoriedky alebo ríbezle (100 g).

Obed:
Pečené králičie mäso so zemiakmi a zeleninou

  • Králičie mäso upečte na rozmaríne a podávajte s varenými zemiakmi a dusenou mrkvou.

Olovrant:
Celozrnný krek s avokádom

  • Namažte avokádo na celozrnný krek a doplňte citrónovou šťavou.

Večera:
Šalát z červenej šošovice

  • Uvarte červenú šošovicu, pridajte zeleninu (paradajky, uhorku) a dochuťte bylinkami.

Tip na záver: Dbajte na dostatok vody počas dňa (aspoň 2 litre) a nezabúdajte na pravidelný pohyb, ktorý podporí vaše ciele. Tento jedálniček je flexibilný, takže ho môžete prispôsobiť svojim potrebám.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *