Ukrajinka ukázala Slovákom, ako sa majú robiť rezne. Používajú zlú strúhanku a zle vyprážajú

kuraci rezen
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Ak neberieme do úvahy vegánov a vegetariánov, v našej krajine pravdepodobne neexistuje človek, ktorý by nemal rád rezne. Je to tradičné jedlo, ktorého príprava nie je nijako zvlášť zložitá, takže si na ňom občas pochutná každá domácnosť. Ako pripraviť najlepšie rezne a ako si uľahčiť prácu?

Základom je kvalitné mäso

Je úplne jedno, či pripravujete kuracie, bravčové, králičie alebo divinové rezne. Kľúčom je uistiť sa, že ide o kvalitné mäso. Preto je dobré kupovať mäso od renomovaného mäsiara alebo dokonca priamo od farmára.

Pri úprave steakov treba dbať na to, aby ste nenarušili štruktúru mäsa – často stačí, ak steaky upravíte ručne. Pri mäkčení mäsa natiahnite na plátky potravinársku fóliu.

Zrieďte vajce a vyberte jemnú strúhanku

Filé sa klasicky obalí v hladkej múke, vajci a strúhanke. Vajíčko je dobré zriediť – ideálne mliekom (ak varíte pre niekoho, kto má problémy s laktózou, zvoľte vodu) a strúhanka by mala byť namletá naozaj najemno.

Recept môžete vylepšiť napríklad pridaním trochy muškátového orieška do vajíčka alebo výberom ochutenej strúhanky.

Niekedy sa môžete stretnúť aj s tým, že rezne sú obalené v inom druhu múky alebo možno v kukuričných vločkách.

V rúre alebo na panvici?

Určite je dobré predpekať rezne na panvici. Smažte ich na oleji, niektoré druhy (napríklad bravčové alebo králičie rezne) sú výborné, keď sa pripravia na rozpálenej masti. Kuracie rezne môžete podávať priamo z panvice, zatiaľ čo iné druhy rezňov by sa mali pripravovať v rúre v pekáči, kde zmäknú a upečú sa.

S čím podávať rezeň?

Menšími rezeňmi alebo veľkým rezeňom na celom tanieri? Napríklad na oslavu sú vhodnejšie malé rezeňe, zatiaľ čo veľký rezeň je vhodnejší na nedeľný obed. Po upečení je dobré zbaviť sa prebytočného tuku a môžete ho tiež skúsiť pokvapkať trochou citrónovej šťavy. Čo sa týka kyslosti – skvele sa k nemu hodia kyslé uhorky alebo cibuľa. Môžete si vybrať akúkoľvek prílohu – zemiakový šalát, hranolky, pečivo, zemiakovú kašu, sladké zemiaky… V zahraničí sa dokonca stretnete s rezeňmi podávanými s ryžou alebo dokonca s knedľou a kapustou: skúsite to?


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *