Urobte to ešte v júli a vaše paradajky budú rodiť veľa a zdravo

pexels picjumbocom 196643
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

V júli, keď sa začína sezóna paradajok, by ste nemali zaspať na vavrínoch. Nestačí len zbierať plody, ktoré sa objavia na kríkoch. Aby bola úroda bohatá a vydržala až do jesene, musíte sa o rastliny riadne starať. Vysvetlíme vám, čo by ste mali urobiť.

Sezóna paradajok trvá od júla do októbra. Ak chcete, aby sa vaše kríky počas tohto obdobia pravidelne obsypávali šťavnatými červenými plodmi, musíte sa o ne správne starať. V opačnom prípade nebudú plodiť tak hojne a môžu ich napadnúť aj plesne alebo škodcovia.

Ako sa starať o svoje paradajky v júli?

Ak chcete zabezpečiť, aby boli vaše paradajky chránené pred škodcami a chorobami, a podporiť ich bohaté plodenie, musíte pamätať na niekoľko opatrení starostlivosti. Pravidelne odstraňujte divoké výhonky a prebytočné listy. Tvarovanie kríkov zlepší ich úrodu a zabezpečí dostatočné vetranie. Tá môže zabrániť výskytu chorôb. Výhonky tiež vyväzujte, aby ste ich ochránili pred zlomením pod váhou dozrievajúcich plodov. Paradajky zalievajte dvakrát týždenne, pričom na jeden krík spotrebujte 4 až 5 litrov vody. Nezabudnite paradajky aj mulčovať. Vrstva mulča pomôže udržať vlhkosť v pôde. Raz týždenne tiež uvoľnite pôdu, aby mali korene paradajok dostatočný prísun vzduchu.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Toto je zlé! Na Slovensku krachuje úplne celá fabrika

Ako môžem paradajky kŕmiť a chrániť?

Keď kríky paradajok vyrastú, mali by ste zabezpečiť ich bohatú plodnosť a odolnosť voči chorobám a škodcom.

  • V prvej polovici júla by ste mali vykonať záverečné prikrmovanie paradajok (ak sa oneskoríte, čo najskôr to napravte). Vhodným krmivom bude 1 l hnoja zmiešaného s 10 g síranu draselného, 10 g močoviny, 10 g vápna a 2 g síranu meďnatého. Všetky zložky rozmiešajte v 10 l vody. Na každý krík použite približne 2 l hnojiva.
  • Na ochranu proti škodcom a chorobám v júli je dobré použiť domáci postrek na paradajky. Zmiešajte 1 l srvátky s 10 l vody a aplikujte na listy paradajok. Postrek vykonávajte každých 10 dní alebo po daždi.
  • Pravidelne sa pozerajte na kríky paradajok. Skontrolujte, či sa na nich nevyskytujú príznaky chorôb. Ak spozorujete príznaky plesne (napr. žlté listy), odstráňte postihnuté časti rastliny a použite meď.
Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Obsadí Putin aj Slovensko? Ukrajina je len začiatok, varuje nemecký kancelár Merz

Kedy zbierať paradajky?

Zber zrelých paradajok ovplyvňuje aj stav kríkov a ich hojnosť plodenia. Niektoré odrody paradajok dozrievajú v celých trsoch, zatiaľ čo iné dozrievajú jednotlivo. Je dôležité odstrániť z kríkov plody, ktoré sú už červené. Ak ich necháte príliš dlho, oslabia rastlinu a zabrzdia rast paradajok rastúcich na susedných konároch. Ak budete dodržiavať toto pravidlo, zelené plody dozrejú rýchlejšie.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Zakáže EÚ Slovákom údené syry? Brusel chystá prísne pravidlá pre výrobcov

Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *