Jediná ingrediencia do krupicovej kaše a bude z nej luxus, ktorý chce jesť každý

krupicova kasa
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Sladké hlavné jedlá sme milovali najmä v detstve a niektorí z nás si ich zachovali aj v dospelosti. Dukátové buchty, ovocné knedle, šúľance, rezance s makom a – krupicová kaša.

Kašu možno pripraviť na tisíc rôznych spôsobov. Bežná verzia sa pripravuje s kakaom, cukrom a maslom alebo po slovensky s grankom. Prečo nevyskúšať verziu šéfkuchára Přemka Forejta s omamne voňavým korením a karamelom?

Zoznam ingrediencií

0,5 l mlieka
45 g pšeničnej krupice (bezlepkári používajú ryžovú krupicu)
soľ
cukor na kašu a na karamel
niekoľko lyžíc masla
1 jablko
1 pomaranč
korenie: klinčeky, škorica, kardamón

Postup

Mlieko nalejte do hrnca, pridajte lyžicu cukru podľa chuti, zľahka osoľte a pripravte si všetky koreniny. S klinčekmi je lepšie šetriť. Varte asi 5 minút a nezabudnite neustále miešať, pretože mlieko sa rado pripáli. Premek pridáme ešte niekoľko kávových lístkov. Ak ich máte doma, odporúča pridať.

Zároveň dôkladne umyte jablko a pomaranč. Z pomaranča oškrabte 2 tenké vrstvy kôry a pridajte ich do mlieka. Vrstva musí byť tenká bez mäkkého vnútra, pretože to je horké. Jablko nakrájajte na kúsky a odložte bokom. Môžete olúpať aj šupku, pretože ju budete variť v karameli. Jablko bez šupky rýchlejšie zmäkne, ale so šupkou bude o niečo chrumkavejšie. Vyberte si variant, ktorý vám viac vyhovuje.

Potom si pripravte karamel. Niekoľko polievkových lyžíc nechajte minútu roztopiť na panvici a potom pridajte maslo. Varte na miernom ohni, miešajte ideálne len krúživými pohybmi panvice. Do hotového karamelu vhodíme jablká, obalíme ich karamelom a necháme ich niekoľko minút zmäknúť.

Nakoniec preceďte mlieko a vmiešajte 45 g krupice, varte, kým nezhustne, a môžete podávať!


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *