Ľahký trik, ako zachrániť akýkoľvek pripálený riad a bude ako nový

pripalena panvica
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pripálené jedlo je nepríjemné. Nielenže ste si zničili obed alebo večeru, ale navyše musíte stráviť dlhý čas čistením, kým sa vám podarí vrátiť hrniec alebo panvicu do pôvodného stavu. Namáčanie je prvým krokom, ale čo robiť, ak ani to nepomôže? Tu je niekoľko rád.

Ako nepripáliť riad

Prvou radou, ako sa vyhnúť pripáleniu riadu, je sledovať čas varenia jedla. A pretože to nie je vždy v ľudských silách, dôsledne používajte časovače. Časovač zapnite aj vtedy, keď si myslíte, že budete mimo sporáka. Vždy vás môže vyrušiť dieťa, telefón alebo zvonček. Moderné spotrebiče sú vybavené časovačom priamo na varnej doske, po uplynutí nastaveného času sa ohrev vypne. Ak váš spotrebič nemá integrovaný časovač, použite časovač. Môžete si ho kúpiť alebo spustiť na mobilnom telefóne. Okrem toho, že sa vám bude pripáliť riad, časovač vám pomôže aj ušetriť energiu.

Pravidelné čistenie panvíc

Niekedy nepomôže ani umývačka riadu a povrch riadu, ktorý sa predtým leskol, sa rýchlo zanesie. Z času na čas sa musíte uchýliť k ručnému drhnutiu, aby ste riadom vrátili ich pôvodný lesk. Do rúk sa vám určite dostane špongia, drôtená kefa a brúsny prostriedok, ale existujú aj iné metódy čistenia. Sú oveľa lacnejšie a šetrnejšie.

Na čistenie potrebujete len dve zložky

Jedlá sóda a surový zemiak sú skvelé na pripálenú mastnotu. Nakrájajte zemiak a celý ho namočte do jedlej sódy. Na čistenie použite rovnaký postup, ako by ste drhli špongiou. Namočeným zemiakom prechádzate po pripálenine. Sóda v kombinácii so zemiakovým škrobom účinne odstráni pripáleninu. Po odretí koncov príde na rad druhá polovica zemiaka. Tú opäť namočte do jedlej sódy a čistenie zopakujte. Čoskoro sa bude riad krásne lesknúť.

Odstráňte pripáleninu ľahko

Odolné pripáleniny vôbec nemusíte mechanicky drhnúť. Na pripáleninu natrite čerstvú kyslú kapustu a nechajte ju pôsobiť cez noc. Na druhý deň môžete hrniec opláchnuť pod vodou a vložiť do umývačky riadu. Škvarky sa kapustou narušia a umývačka riadu dokončí proces bez najmenšej námahy.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *