Nevyhadzujte, vyrobte si hnojivo. Kvetiny v kvetináčoch po zime ožijú

kvety
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Suchý vzduch, prievan, kratšie, zamračené dni. Všetky tieto vonkajšie faktory prispievajú k zlému stavu našich črepníkových rastlín. Preto je dobré ich po zime vyživovať. Domáce hnojivo pre kvitnúce rastliny si môžete ľahko pripraviť z produktov, ktoré zvyčajne vyhadzujete.

Buďte zero waste a posilnite svoje rastliny solídnou dávkou dôležitých vitamínov a minerálov. Prvé výsledky si rýchlo všimnete. Hnojivo posilní aj kvety, ktoré zasadíte do kvetináčov na terase alebo balkóne.

Kvetiny v kvetináčoch potrebujú pravidelné hnojenie

V kvetináčoch sa nachádza určité množstvo pôdy, ktorá sa bez hnojenia rýchlo stáva sterilnou. Po určitom čase už rastliny nemajú živiny, ktoré potrebujú na správny rast a kvitnutie. V zimnom období ich ďalej oslabuje suchý vzduch a rýchle zmeny teplôt počas vetrania.

Po zime sa preto odporúča použiť hnojivo bohaté na dusík, draslík, fosfor, horčík a mnohé vitamíny, najmä zo skupiny B. Práve tieto zlúčeniny ovplyvňujú stav našich črepníkových rastlín a obnovujú ich vitalitu. Všetky uvedené zložky sa budú nachádzať v tejto živine.

Pripravte si domáce hnojivo pre kvitnúce rastliny zo zvyškov ovocia a zeleniny, ktoré zvyčajne vyhadzujete. Dbajte však na to, aby tieto zvyšky neboli nahnité ani plesnivé. Toto hnojivo môžete použiť tak pre kvety, ktoré máte doma, ako aj pre tie na balkóne alebo terase na jar a v lete.

Zo zvyškov pripravte hnojivo. Po zime sa rýchlo zregenerujú

Na prípravu výživného hnojiva pre kvitnúce rastliny potrebujete nakrájané kúsky zeleniny a ovocia, ktoré zvyčajne končia v odpadkovom koši. Takto v kuchyni nič nevyjde nazmar a vaše kvety po vykurovacej sezóne opäť získajú silu.

Môžu to byť napríklad zvyšky papriky, brokolice, paradajok, banánov, hrozna, jabĺk, hrušiek, avokáda a mrkvy. Hnojivo bude kvasiť, takže budete potrebovať aj cukor alebo melasu. Pomer je nasledovný: na každý 1 kg zvyškov pripadá 1 kg cukru.

Ako vyrobiť fermentačné hnojivo pre kvitnúce rastliny?

Do litrovej nádoby dajte zvyšky ovocia a zeleniny. Zasypte primeraným množstvom cukru alebo melasy a zalejte prevarenou vodou izbovej teploty. Prikryte nádobu látkou alebo gázou, aby ste urýchlili proces kvasenia. Umiestnite ju na tienisté, chladné miesto a nechajte ju stáť 2 týždne.

Kvôli zápachu hnojiva je najlepšie premiestniť nádobu do pivnice, technickej miestnosti alebo garáže. Po dvoch týždňoch hnojivo sceďte a prelejte ho do menších fliaš do ¾ jeho výšky a zakryte viečkom. Viečko nezaskrutkujte, odložte ho na ďalšie 2 týždne. Po uplynutí tejto doby, keď sa proces kvasenia skončí, fľaše uzavrite a vložte do chladničky.

Živina zostane čerstvá po celý rok. Domáce hnojivo pre kvitnúce rastliny zrieďte v pomere 1:10 s vodou a rastliny zalievajte podľa potreby. Účinky si všimnete veľmi rýchlo.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *