Takto zamrazujú pečivo pekári. Aj po týždňoch ho vedia predať ako čerstvé

cerstvy chleba
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Chlieb je jednou zo základných potravín v našej strave. Je to tiež potravina, ktorá je takmer na každom nákupnom zozname. Je to však aj jedna z vecí, ktoré nám čo najčastejšie zostávajú. Okrem toho je jeho trvanlivosť pomerne krátka. Ak vás zaujíma, ako predĺžiť ich trvanlivosť, riešením môže byť zmrazenie. Existujú však pravidlá, ktoré by sa mali dodržiavať, aby bol efekt čo najlepší a aby si chlieb zachoval svoju chuť a výživovú hodnotu.

Správna teplota

Ak sa rozhodnete zamraziť pečivo, vždy sa uistite, že tak robíte, keď je studené. Ak si chlieb kupujete v obchode, pekárni alebo ho pečiete doma, vždy ho najskôr nechajte vychladnúť. Rovnaké pravidlo dodržiavajte aj pri ostatnom pečive, ako sú bagety alebo rožky. Ak do mrazničky vložíte teplé alebo vlažné pečivo, veľmi zaťažíte mrazničku a vystavíte ostatné uskladnené potraviny riziku rozmrazenia.

Zlaté pravidlo

Ak máte obavy o svoje zdravie, dbajte na to, aby ste žiadne potraviny opätovne nemrazili. To platí aj pre pečivo. Rozmrazovaním spúšťate proces, ktorý by v konečnom dôsledku mohol viesť k otrave. V potravinách sa začnú množiť patogénne baktérie, čo by mohlo byť pre organizmus veľmi nebezpečné. Preto by ste mali mať na pamäti, že rozmrazené a nespotrebované pečivo môžete použiť aj iným spôsobom. Skvele sa hodí na prípravu domácich hrianok alebo toastov.

Pred zmrazením nakrájajte

Tento tip určite oceníte. Predtým, ako chlieb vložíte do mrazničky, najprv ho nakrájajte na plátky. Plátky sa pri vyberaní veľmi rýchlo uvoľnia a naraz môžete vybrať len niekoľko kúskov. Ak sa rozhodnete pre tento spôsob, je ideálne vyložiť plátky papierom na pečenie, aby sa nezlepili. Ak nemáte čas krájať plátky, chlieb aspoň rozrežte na polovicu alebo štvrtinu. Potom nemusíte rozmrazovať celý kus a vyhnete sa nadmernému odpadu.

Správne balenie

Na mrazenie je najlepšie mikroténové vrecko alebo vrecko so zipsom, ktoré zabraňuje prístupu vzduchu. Chlieb nikdy nedávajte do mrazničky nezabalený, pretože rýchlo absorbuje vlhkosť a pachy. Taktiež ho nenechávajte v mrazničke príliš dlho. Ani zmrazený chlieb nezostane čerstvý celé roky. Ideálny čas na jeho konzumáciu je do 4 mesiacov od uskladnenia. Počas tejto doby si zachová svoju chrumkavosť a skvelú chuť.

Rozmrazovanie

Posledným krokom k dokonale chutnému pečivu je moment, keď ho rozmrazíte. Pečivo vyberte z chladničky aspoň hodinu pred jeho konzumáciou. Vyberte rožky zo sáčku a nechajte ich rozmraziť na vzduchu. Pečivo nechajte zabalené a položte ho na vykurovacie teleso. Tým sa proces urýchli a zachovajú sa všetky chute a vlastnosti.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *