Výrazne znižuje cholesterol. Stačí len štipka denne do jedla

cierny sezam
Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Čierny sezam má v ázijskej kuchyni a prírodnej medicíne stáročnú tradíciu. Dnes si však nachádza cestu aj na slovenské stoly – a to z veľmi dobrých dôvodov. Už pol čajovej lyžičky denne môže podporiť zdravie srdca, znížiť hladinu cholesterolu, zlepšiť stav pokožky a pomôcť pri regulácii cukru v krvi. Vedecké výskumy potvrdzujú, že tieto malé semienka majú prekvapivý účinok na zdravie.

cierny sezam

Malé zrnká plné živín

Čierny sezam je bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a zdravých tukov – od mononenasýtených (MUFA) po polynenasýtené (PUFA). Obsahuje vitamíny skupiny B (B1, B6), vitamín E, vápnik, horčík, železo, flavonoidy, saponíny a lignany. Práve lignany chránia srdcovo-cievny systém, pôsobia ako antioxidanty a spomaľujú starnutie pokožky.

Jeho zaradenie do jedálnička je jednoduché – stačí ním posypať šalát, ovsenú kašu, nátierku či krajce čerstvého chleba.

Čo hovoria vedecké výskumy?

Podľa International Journal of Food Sciences and Nutrition pravidelná konzumácia čierneho sezamu môže znížiť hladinu „zlého“ LDL cholesterolu až o 10 % a triglyceridov o 8 %. Podporuje tiež udržiavanie optimálneho krvného tlaku.

Revízia výskumov z roku 2014 potvrdila pozitívny účinok sezamu vo väčšine sledovaných prípadov. Má výrazné antioxidačné vlastnosti, chráni bunky pred pôsobením voľných radikálov a zmierňuje zápalové procesy. Výskum z roku 2018 navyše ukázal, že môže znižovať hladinu glukózy v krvi a zlepšovať citlivosť na inzulín, čo je dôležité pri prevencii cukrovky 2. typu.

Ako ho zaradiť do každodennej stravy

Najjednoduchšie je posypať hotové jedlo – od chleba s tvarohom cez šaláty až po polievky. Pre lepšiu vstrebateľnosť sa odporúča semienka jemne zomlieť alebo krátko opražiť. Stačí pol čajovej lyžičky denne.

Kedy treba byť opatrný

Čierny sezam patrí medzi časté potravinové alergény. Môže spôsobiť reakcie od kožných vyrážok až po ťažkosti s dýchaním či anafylaktický šok. Nie je vhodný pre malé deti, najmä v období, keď sa začína rozširovanie stravy, a to aj kvôli riziku vdýchnutia či zadusenia.

Ľudia užívajúci lieky na riedenie krvi, s ochoreniami tráviaceho traktu alebo s chronickými chorobami by mali jeho konzumáciu prekonzultovať s lekárom.


Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *