Pri vyprážaní rezňov urobte trik s olejom a budú dokonalé

vyprazanie
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Rezne sú jedným z najobľúbenejších mäsových jedál na Slovensku. Sú tiež obľúbeným jedlom detí. Často sa pripravujú pri špeciálnych príležitostiach, ale sú cenené aj pre svoju ľahkú prenosnosť. Môžete si ich vziať na výlet, zabaliť a zjesť na druhý alebo tretí deň. Ako však pripraviť rezeň, z ktorého sa ostatným budú zbiehať slinky?

Druhy mäsa

Rezne majú veľmi široké možnosti použitia s rôznymi druhmi mäsa. Je to ideálna forma pre teľacie, bravčové, hovädzie, kuracie a morčacie mäso. Niektorí z nás si dokonca trúfajú použiť aj králičie steaky. V skratke sa dá povedať, že táto úprava dodá chuť čomukoľvek. Najväčší úspech budete mať pravdepodobne s kuracím mäsom u detí, pretože je veľmi jemné a ľahko stráviteľné a tiež sa ľahko krája.

Príprava mäsa

To, či je rezeň stráviteľný, zistíte už po prvom nakrájaní. Veľké kusy mäsa, ako je teľacie, bravčové alebo hovädzie mäso, by mali byť nakrájané cez zrno, aby ste mohli ľahko odrezať alebo odhryznúť kúsok a zrno sa vám nezaseklo medzi zubami.

Kuracie prsné filé by sa naopak malo krájať tak, aby malo čo najväčší povrch. Vždy sa uistite, že ste ho vždy naklepali. Mäso sa tak stane jemnejším a ľahšie sa prepečie. V prípade kuracieho a morčacieho mäsa dbajte na to, aby ste mäso zbytočne netrhali. Nikdy nezabudnite na soľ a korenie, ktoré dodajú mäsu správnu chuť.

Trojobal

Najbežnejším spôsobom obaľovania mäsa je takzvaný trojobal, čo je vrstva hladkej múky, ktorá zabezpečí krehkosť, vajec ako spojiva a strúhanky, ktorá zabezpečí konečnú chrumkavosť. Skôr než sa však pustíte do obaľovania, stavte na trik s olejom. Každý plátok mäsa potrite olejom z oboch strán. Zabránite tak vysušeniu a umožníte mäsu zachovať si šťavu. Nakoniec kotlety zabaľte.

Tuk na vyprážanie

Poslednou fázou prípravy rezeňov je vyprážanie. Počas nej sa nesmie pripáliť strúhanka, ale mala by získať pekný zlatistý odtieň. Ako na to? Okrem teploty si vyberte aj správny tuk na vyprážanie. Najvhodnejší je na to repkový olej, ktorý má vysoký bod zadymenia a nepripaľuje sa. Skvelou voľbou je aj bravčová masť. Oceníte ho najmä pri príprave teľacieho rezeňa. Ak vám teda nevadí vôňa a chuť sadla, vedzte, že ste našli ten správny.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *